Németország most keményen odacsap a törököknek

"Politikailag elképzelhetetlen, hogy támogassunk egy szavazást egy olyan intézkedésről, amely egyértelműen ellentétes alaptörvényünkkel és európai értékeinkkel" - szögezte le a német kormány szóvivője. Steffen Seibert hangsúlyozta: ha egy másik ország a németországi nagykövetségén és konzulátusain szavazást akar lebonyolítani, ahhoz a német kormány hozzájárulása kell.
    
Ennek az engedélynek a megadása "nem kötelező", és a német kormány minden jogi lehetőséget megragadna egy olyan népszavazás megakadályozásához, amely a halálbüntetésről szól - jelezte a szóvivő.
    
A német kormány eddig rendre hozzájárult ahhoz, hogy a Németországban élő, törökországi szavazójoggal rendelkező mintegy 1,4 millió ember részt vehessen a törökországi választásokon és népszavazásokon. A török hatóságok a voksolások lebonyolításához a tucatnyi török főkonzulátus mellett külön erre a célra kibérelt ingatlanokban is berendezhettek szavazóhelyiségeket Németországban. A választások és népszavazások nagyobb fennakadások nélkül zajlottak, a török alkotmány módosításáról tartott márciusi népszavazást is rendben lebonyolították. 
    
Recep Tayyip Erdogan török államfő a tavalyi puccskísérlet után már korábban is világossá tette, hogy kész aláírni a halálbüntetés visszaállításáról szóló jogszabályt, ha a parlament így határoz. Az államfő a jogköreit kibővítő népszavazás óta ismét kiállt a halálbüntetés mellett.
    
Európában már csak Oroszországban és Fehéroroszországban nem törölték el a halálbüntetést, de Moszkva moratóriumot hirdetett, így már nem hoznak halálos ítéleteket Oroszországban. Fehéroroszország jelenleg az egyetlen európai állam, ahol halálbüntetéseket szabnak ki és hajtanak is végre.