Matthias Strolz: A régi hatalmi struktúrák haldokolnak

A korábban az ÖVP (Osztrák Néppárt) parlamenti frakciójánál is dolgozó politikus a konzervatív párt csalódott ex-kádereiből és a liberális pártmaradványokból olvasztotta össze pártját.

 - Ön korábban a jobbközép ÖVP-ban tevékenykedett, ugyanakkor az érdeklődése és tehetsége ellenére nem engedték a frontvonalra. Mikor határozta el, hogy ahhoz, hogy előrébb tudjon lépni a politikában, új mozgalmat, pártot kellene alapítani?

 - Valóban az ÖVP számára dolgoztam, de csak rendkívüli tagja voltam a párt Wirtschaftsbund-szárnyának, a szavazataimat pedig nem kizárólag az ÖVP kapta, hanem a Zöldek is. Így nem voltam megrögzött pártaktivista. Amikor 2009-2010 körül világossá vált, hogy a számomra olyan fontos oktatási reform kapcsán az ÖVP gátló erőként lép fel, eltávolodtam a párttól. Majd mivel láttam, hogy a meglévő hatalmi struktúra pusztulóban van, színre léptem az általam alapított NEOS párttal, amely túllépve a sémákon, nem jobb- vagy baloldalon helyezkedik el, hanem középen, előre tekintve.

 - A párt középen van, de kérdés, hogy milyen irányba halad, egy modern, polgári-liberális jobbközép ÖVP 2.0 vagy egy balliberális Team Haselsteiner lesz?(A párt egyik legfőbb finanszírozója és politikai támogatója Hans Peter Haselsteiner, volt parlamenti képviselő, Strabag – vezér, v.ö. az SZDSZ „Strabag Demokraták Szövetsége” gúnynevével – szerk.) Hogyan lehet a különböző, párton belüli irányzatokat egyesíteni?

 - Nem probléma, ha egy pártban többféle irányzat is van. Belső viták nélkül egy párt halott. A jobboldal-baloldal felosztás már nem fedi le a politikai erők valós viszonyait. Például a Zöldeknél a marxistáktól a polgári zöldekig nagyon széles a spektrum, mi is igyekszünk sokféle irányzatot egyesíteni.

 - Külpolitikai szakszóvivőjüket, egy posztolás miatt, kiszorították a pártból. Le akarták mondatni parlamenti mandátumáról a mostani aktuális negyedév végéig, amit ő, az ÖVP-ba való átlépéssel előzött meg. A szólásszabadság nem liberális alapérték? (Christoph Vavrik egy kommentárban, arra, hogy egy homoszexuális pár gyermeket fogadhasson örökbe, így reagált: „O tempora mores! A jövő civilizációi a hasonló perverziókra úgy fognak tekinteni, mint mi most a rabszolgaságra…”)

 - Mindenkinek joga van a szólásszabadsághoz. Ehhez nem fér kétség. Ha azonban az álláspontja nincs a párt által képviselt értékrend spektrumán belül, akkor nem ebben a pártban van a helye.

 - Úgy tűnik, hogy a nagykoalíciónak nem lesz meg a többsége a következő parlamenti választások után. A mérleg nyelveként, előreláthatóan a NEOS dönthet arról, hogy milyen kormánytöbbség alakuljon. Ön a nagykoalícióhoz társulna vagy egy tisztán jobboldali FPÖ-ÖVP, esetleg egy tisztán baloldali SPÖ-Zöldek koalíciót segítene hatalomhoz? Mivel Alexander van der Bellen köztársasági elnök többször is hangsúlyozta, hogy mindent elkövet, ami a hatalmában áll, hogy egy EU-barát kormányt iktasson be, így az FPÖ-nek még akkor is nehéz lenne kormányt alakítania, ha az első helyen végez.

 - Mindegyik párttal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Fontos, hogy ne rekesszünk ki senkit. Azt kell nézni, hogy kikkel tudunk a konkrét ügyekben együttműködni. Például, hogy kikkel tudjuk véghezvinni az oktatási és a nyugdíjrendszer, a szociális ellátórendszer reformját… hiszen, ahhoz, hogy a gyerekeink generációja is számíthasson ezekre a rendszerekre, sürgős reformokra van szükség. Egyértelmű, hogy az EU-val kapcsolatos politika terén az FPÖ-vel nehéz lenne közösen kormányozni, de őket sem szabad kizárni.

 - A Jobbik egy EU-referendumot kezdeményezett, amely azt célozza, hogy az EU szociális unióvá váljon, hiszen a fennálló bérkülönbségek fokozzák az elvándorlást a keleti tagállamokból, fenntarthatatlanná téve a szociális rendszereket és túlterhelve a nyugati államokat is. Önnek mi az álláspontja erről?

 - Szerintem az EU-nak túl kell lépnie a nemzetállami kereteken. Én egy Európai Köztársaságot szeretnék. Ez persze nem megy az egyik napról a másikra, de a szociális rendszerek szorosabb koordinációja egy fontos lépés lehet. Én azonban másra helyezném a hangsúlyt: a közös kül- és biztonságpolitikára, a pénzügyekre.

 - Milyen magyar politikai erőkkel tart kapcsolatot?

 - A magyar liberális pártokkal van szoros kapcsolatunk, amelyek nagyon gyengék. Éppen ezért kísérem jelentős figyelemmel a Momentumot. Korábbi pártigazgatónk, Thierry Feri apja és élettársa is magyar, így szorosan kötődik az országhoz. Ő a fő kapcsolattartóm magyar ügyekben.

 - Ő korábban az Orbán-kormánynak is dolgozott, amiért az osztrák sajtó kritizálta. Önnek mi az álláspontja ezzel kapcsolatban?

 - Nem Orbánnak, hanem a bécsi magyar nagykövetségnek dolgozott. Ugyan egyértelmű, hogy a külképviseletek a kormánynak vannak alárendelve, ez nem jelenti azt, hogy Orbán ügynöke lenne… liberális értékrendjéhez nem férhet kétség.

 - Milyennek látja a magyar helyzetet?

 - Aggasztónak tartom az olyan autoriter törekvéseket, mint a CEU bezárása. Mivel az oktatás a szívügyem, nagyon fontosnak tartom, hogy magas színvonalú legyen az oktatás, mivel ez az emberi fejlődés, kiteljesedés útja.