Annyira "túlnőtte" magát a Sziget, hogy már a Tankcsapda sem fér be

Hazánk egyik legsikeresebb rockzenekara korábban alapfellépője volt a Szigetnek csakúgy, mint minden komolyabb fesztiválnak. A dehir.hu járt utána annak, hogy miért nem léptek fel a Hajógyári-szigeten sem 2015-ben, sem 2016-ban, és miért hagyják ki idén is a bulit.

Mint írják, a Sziget Nagyszínpadán idén egyetlen magyar zenekar, a Halott Pénz lép fel, a második legjelentősebb színpadon is csak két magyar együttes, a Quimby és a Punnany Massif szórakoztathatja a közönséget, a Tankcsapda viszont sehol nincs.

A dehir.hu-nak Bakó Csaba, a Tankcsapda sajtósa azt mondta, minden évben folynak az egyeztetések, de a zenekar ragaszkodik a nagyobb színpadhoz és ahhoz is, hogy egy olyan külföldi előadó előtt vagy után lépjenek fel, melynek zenéje nem „stílusidegen”. Ezt azonban az utóbbi három évben nem sikerült összehozni.

R'n'R, avagy a Rendes Napi Ritmus

Idén 25 éves hazánk egyik legkedveltebb rockzenekara, a Tankcsapda. Az eltelt időszakról és a közelgő új lemezről kérdeztük a frontembert, Lukács Lászlót. - Idén lett 25 éves Magyarország egyik legkedveltebb és elismertebb rockzenekara, a Tankcsapda. 1989-óta mindenki megkapta a magáét, a dalszövegek senkit és semmit nem kíméltek: hatalom, divat, pénz és érzelmek kritikái váltották egymást.

Bakó Csaba a lapnak hozzátette, azt is megértik, hogy a Sziget már egy más fesztivál mint régen volt, s egy nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát, látogatóinak jelentős része külföldi, így értelemszerűen külföldi zenekarok, világsztárok koncertjei alkotják a program gerincét.

Vető Viktória, a Sziget Iroda sajtófőnöke megkeresésükre gyakorlatilag ugyanezt mondta, azaz, hogy a kapcsolatuk kiváló, de csak akkor lesz újra Tankcsapda-koncert a fesztiválon, ha az esti fellépők között műfajilag a Tankcsapdához hasonló előadó koncertezik. Ő is megjegyezte, hogy a Sziget mára már egy nagy nemzetközi fesztivál lett, ennek megfelelően kell összeállítaniuk a nagyobb színpadok programjait, így értelemszerűen a külföldi fellépők kerültek többségbe.

Ha jól értelmezzük a nyilatkozatokat, a „stílusidegenséggel” kapcsolatos programszervezési problémákon túl gyakorlatilag arról lehet szó, hogy a Sziget a külföldi vendégek előtt már nem tartja Nagyszínpad-képesnek Lukácsékat, ők viszont 28 éves történelmükkel, Magyarország egyik legelismertebb alakulataként nem akarnak kisszínpadra kényszerülni Budapest szívében, így inkább el sem mennek a Szigetre. Talán ha újra lenne Sziámi a Nagyszínpadon, együtt tombolhatna minden nemzet gyermeke.