Életfogytiglanit kapott a Muzulmán Testvériség vezetője

Az egyiptomi törvényszék másik 15 vádlottat öt éves börtönre ítélt, 21 társukat ugyanakkor felmentette a vádak alól.

A törvényszék másik 15 vádlottat öt éves börtönre ítélt, 21 társukat ugyanakkor felmentette a vádak alól.

A hétfői bírósági döntés nem jogerős, az ellen fellebbezés nyújtható be. Ugyanakkor a verdikt egy újratárgyalt ügyben született, amely a Muzulmán Testvériség által jelölt és 2012-ben megválasztott Mohamed Murszi államfőnek a hadsereg által történt egy évvel későbbi elmozdítását követő ülősztrájkhoz kapcsolódik. Murszi híveinek tüntetései sokszor halálos áldozatokkal járó erőszakba torkollottak. A vádlottakat azzal gyanúsították a többi között, hogy megszervezték a tüntetéseket, terrorcselekményeket terveltek ki a középületek ellen, illetve az ország destabilizálását szolgáló hamis információkat terjesztettek.

2015 decemberében az egyiptomi semmítőszék a Badie és 11 társa ellen hozott korábbi halálos ítéletet megsemmisítette, és új eljárást rendelt el. Hasonló döntés született azok ügyében is, akiket az alapeljárásban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

2013 óta Badiét négy alkalommal ítélték halálra, de ezeknek a bírósági döntéseknek mindegyikét megsemmisítette a semmítőszék. Az iszlamisták vezetőjét emellett összesen több mint 100 év börtönre is ítélték egy sor büntetőperben.

Az elmúlt négy évben a Muzulmán Testvériség több száz feltételezett tagját ítélték halálra, vagy kaptak hosszú börtönbüntetést. Azóta, hogy a hadsereg 2013-ban megdöntötte Mohamed Murszi iszlamista elnök hatalmát, a katonák és a rendőrök rendszeresen szélsőségesek célpontjai Egyiptomban, különösen a Sínai-félsziget északi részén, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szárnya is működik. A fegyveres erők elleni támadásokban már több száz katonát és rendőrt öltek meg.