2017. 05. 08. 21:09

Nagyon keményen belemondták Orbán arcába, milyen rosszul élünk

Az Országgyűlés hétfői ülésén Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő intézett azonnali kérdést Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben kőkemény adatokat sorolt fel arról, hogyan is élünk mi itt, a dübörgő Magyarországon. Orbán Viktor válasza regénybe illő volt, épp csak azt felejtette el, hogy nem Bözsi néninek, hanem egy ellenzéki képviselőnek magyaráz.

Gyöngyösi a következő, rémisztő számokat közölte:

- Míg 2004-ben, az uniós csatlakozáskor az átlagjövedelem 28 százalékkal volt magasabb a létminimumnál, ez mára 9 százalékra csökkent.

- A magyar átlagkereset 20 százalékkal kevesebb mint Szlovákiában, 28-al mint Csehországban, 72-vel, mint Ausztriában.

- A kormány stratégiai partnereként működő Mercedes globálisan a bevételének 15 százalékát fordította bérköltségekre, ezt Magyarországon csak 2 százalékban tette meg, és a multik többségére ugyanez igaz.

A Jobbik béruniós javaslatát a kormány továbbra sem akarja támogatni, inkább kozmetikázott statisztikákkal nézik hülyének az embereket – vádolta meg Orbánt Gyöngyösi Márton.

Pótcselekvés, és álügyekben folytatott szabadságharcok helyett egy valódi sorskérdésben is hajlandóak-e Brüsszellel szembeszállni?

- tette fel a kérdést a jobbikos képviselő.

A miniszterelnök válaszában arról beszélt, hogy 2013 óta folyamatosan nőnek a magyar bérek, de kénytelen volt elismerni, hogy nem eléggé. A Jobbik által szorgalmazott béruniós kezdeményezés kapcsán pedig arról beszélt, Brüsszeltől nem várható el az, hogy a multik helyett a magyarokat támogassa, ezt csak a magyar kormány politikájától lehet várni.

Ezt a gondolatát azonban láthatóan nem fűzte hozzá ahhoz a propagandához, ami a Brüsszel elleni, forradalmi harcról szól.

Gyöngyösi válaszában rávilágított egy másik fontos pontra, ami arról szólt, hogy a társadalmi mobilitás is rendkívül alacsony, az emberek motiválatlanná váltak, és tömegével hagyják el az országot, ennek pedig a kormány a felelőse.

Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy ők is lentről kezdték (nem, a Soros-ösztöndíjak most nem tartoznak ide, az régen volt), de „tanulással, tehetséggel, és odaadással” lehetséges sokra vinni.

Bizonyára így van, hiszen látjuk, nekik sikerült, főleg a Lőrincnek.