Bliccelve akarta megmászni a Mount Everestet, milliókra büntették

A vaskos pénzbírságon kívül évekre kitilthatnak Nepálból egy dél-afrikai hegymászót, aki engedély nélkül, titokban akarta megmászni a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet.

A 43 éves Ryan Sean Davy anélkül akarta meghódítani a 8848 méteres csúcsot, hogy kiváltotta volna a 11 ezer dollárba kerülő mászóengedélyt. Büntetésképpen ennek a dupláját kell kifizetnie, emellett öt évre kitilthatják Nepálból vagy 10 évre eltilthatják a hegymászástól az ázsiai országban.

A potyázó alpinistának egy akklimatizációs túra során állítólag a 2-es számú alaptáborig, 6400 méterig sikerült feljutnia. Az alaptáborban kapták el, ahol Gjanendra Sresztha, az idegenforgalmi minisztérium kapcsolattartója figyelt fel rá. Amikor a hatóság embere oda akart menni hozzá, a férfi elmenekült és egy barlangban bújt el, de megtalálták.

Egy félreeső helyen vert sátrat és nem közösködött más expedíciókkal, hogy ne tűnjön fel a hatóságoknak.

A dél-afrikainak elvették az útlevelét, amelyet Katmanduban kaphat vissza, de állítólag nincs pénze a repülőre, ezért busszal megy a fővárosba, ahova így négy napig tart az út.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a több mint hatmillió forintnak megfelelő bírságot ki tudja-e fizetni, és ha nem, annak mi lesz a következménye.

Nemcsak a "potyázás" szokatlan a Mount Everesten, hanem az is, hogy egy külföldi egyedül vágjon neki a rendkívül nehéz vállalkozásnak. A mászókat rendszerint legalább egy helyi hegyivezető kíséri, az alaptáborból pedig egy egész csapat segíti.

Forrás
MTI