Paks 2-re akár több hitelt is felvehet a kormány

Megtartotta első sajtótájékoztatóját Süli János, ahol több információ is kiderült az építkezéssel kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin februári látogatásán felajánlotta, hogy akár teljesen is finanszíroznák Paks 2 építését, de a kormány már akkor sem volt vevő az ajánlatra. A hétfői sajtótájékoztatón kiderült, hogy valójában már azt vizsgálják, érdemes lenne-e felvenni még egy hitelt az országnak, azért, hogy az oroszoktól származót elő tudjuk törleszteni. 

Ugyan a megállapodás szerint a törlesztést csak 2026-ban kellene elkezdeni, de a pénzügyi helyzet változásának köszönhetően már elérhetőek piaci alapon jobb kondíciójú, olcsóbb hitelek is, mint amiről az oroszokkal megegyeztünk, így egy ilyennnel vághatnánk bele a nagy medvének való törlesztésbe.

Aszódi elmondta, hogy az orosz hitel első részlete hónapokon belül megérkezhet Magyarországra, miután Brüsszel március elején zöld utat adott az építkezésre, rögtön megkezdődött a pénz lehívása is.

Süli János úgy véli, hogy nem pesszimista, hanem realista akkor, amikor azt mondja, hogy nagyon nehéz lesz a szerződésben foglalt 40 százalékos magyar részvételt biztosítani a beszállítók körében, ugyanis az ország nagyipara a rendszerváltás után lényegében megszűnt. A minisztérium legfontosabb feladatának érzi, hogy felkészítse a cégeket, ám ez a folyamat még nem kezdődött el.

Az erőmű két legbonyolultabb és legköltségesebb részét biztos, hogy nem magyar cég fogja építeni. Az primér kört, ahol a reaktor helyezkedik el és nukleáris alapú gőztermelés történik, az oroszok otthonról hozzák majd, míg a turbinaszigeteket biztos, hogy valamelyik multitól veszik. Jó eséllyel indul a General Electric, aminek vezetőivel Orbán Viktor már személyes tárgyalásokat is folytatott, a másik két cég ami szóba jöhet a Siemens és a Toshiba, ám mindegyiknek vannak olyan hibái, ami kizáró tényező lehet.

A beszállítóknál valamivel jobb esélyt lát Süli arra, hogy a munkások létszáma meglesz, pedig az építőipar már most hiánnyal küzd, és a becslések szerint 8-10 ezer munkásra lesz szükség. Bár állítólag jól megfizetik majd az alkalmazottak, így talán arra számítanak, hogy ez haza hozza a Nyugat-Európába vándorlókat. Ha mégsem, akkor külföldi vendégmunkásokkal oldanák meg a problémát.

Az új miniszter végül arról beszélt, hogy semmiképp nem tartana népszavazást az atomerőmű kérdésében, ugyanis ez egy olyan terület, ahol a bonyolult szakmai érveknek van helye, nem pedig a politikai hittételeknek. És ő ugyan annak a pártján áll, hogy fejlesszék a megújuló energiaforrásokat, ám ezek mellé mindenképpen szükség van egy alaperőműre, és mivel a társadalom sokkal elutasítóbb a dunai vízlépcsőkkel szemben, az egyetlen alternatíva Paks2.