"Orbán nem tudja magának megbocsátani a saját liberális múltját"

Kontler László szerint a Fidesz gyűlöletet kelt a másképp gondolkodókkal szemben.

Kontler László történész, a CEU professzora április végi, Orbán Viktorhoz írt nyílt levele után most a Magyar Narancsnak adott interjúban fejtette ki álláspontját a Fidesz-kormány politikájáról.

A történész professzor az interjúban arról beszélt, hogy a Heathrow-ról Oxfordba tartó buszon kezdett először beszélgetni Orbán Viktorral, akivel a későbbiekben "jókat dumáltak", és kölcsönösen szimpatizáltak egymással, de barátok azért nem lettek.

A CEU üggyel kapcsolatban ismét hangsúlyozta, hogy Orbán rádiónyilatkozata miatt szakadt el benne a cérna, és döntötte el, hogy nyílt levelet ír.

"Orbán Viktor és a kormánya igyekszik egy alternatív valóságot megkonstruálni, illetve többfélét is"

- jellemezte a Fidesz politikáját Kontler László, aki szerint az egyik alternatív Magyarországon a CEU nem is létezik, míg a másikban egy idegen erő van jelen, melynek a CEU is része,

"mint a tisztképzője annak a hadseregnek, amelyet a tiltakozó megmozdulásokon láthattunk".

Kontler saját meglátása szerint az alternatív tényekkel szemben igyekszik valóságos tényeket szembeállítani.

A történész mai napig várja levelére a választ a miniszterelnöktől, mert erre eddig nem került sor.

A miniszterelnökkel kapcsolatban leszögezte, szerinte

"Orbán nem tudja magának megbocsátani a saját liberális múltját, (ennek pedig) már kicsit sokan kezdik inni a levét ebben az országban".

De a nyílt levélben megszólított kormányszóvivő is újfent szóba került. Vele kapcsolatban így fogalmaz:

"Kovács Zoltán magatartásában az zavar, és nehezen is értem, hogy a saját befektetett munkáját, a saját teljesítményét sajnálja le a borosta közül kivillanó félmosoly kíséretében, amikor csalást emleget vagy nyegléskedik azzal, hogy nem is tudja, magyar vagy amerikai diplomája van-e."

A történész úgy gondolja, az akadémiai szabadságot abban az értelemben csorbítja a lex CEU, hogy azt teszi kétségessé, taníthatnak-e bármit is. De azt is elárulta, szerinte miért volt szükség az egyetem vegzálására:

"Be kell szüremkedni, tovább kell hatolni a társadalomnak azokba a még független réseibe, ahová a kormány keze eddig nem ért el. Egyértelmű, hogy a törvényre nem azért volt szükség, mert adminisztratív problémák voltak (...).

Ami a valódi okokat illeti, röviddel a törvénymódosítás megjelenése után az emberi erőforrások minisztere és más kormányzati tényezők elkezdtek utalgatni arra, hogy érkeztek a térségből olyan jelzések, amelyek szerint a CEU-val probléma van, tudniillik innen kikerülnek a diplomás fiatalok, hazamennek és politizálni kezdenek.

Horribile dictu. Mintha a politizálás valami ördögtől való dolog lenne."

Kontler László úgy véli, hogy az utóbbi évek "elszánt rombolása" már elért odáig, hogy

"az elkötelezett polgári konzervatívok felismerik és gyakorlatilag kimondják, hogy a Fidesz többé nem az ő pártjuk".

A történész szerint ez a Fidesz talajvesztését mutatja, és azt, hogy

"nincs az országban többé olyan előremutató, fejlődést generálni képes csoport, amelyik a mai Fideszt támogatná".

Ezzel kapcsolatban keserűen jegyezte meg azt is:

"A társadalomnak a Fideszt még mindig támogató rétegében elképesztően intenzív gyűlöletet sikerült kelteni mindazok iránt, akik másképpen gondolkodnak."

Szerinte ennek köszönhető, hogy a végleges megosztottság terén most még a '90-es éveknél is nehezebb idők jönnek.

Orbánnak tetszett a CEU ötlete, amíg neki csengetett Soros György

Kontler László történész professzor, aki Orbán Viktorral együtt Soros-ösztöndíjjal tanult Oxfordban, Facebook-bejegyzésben emlékeztette a kormányfőt: amíg ő élvezhette a milliárdos spekuláns kegyeit, addig kiváló ötletnek tartotta, hogy az üzletember iskolát nyisson Budapesten. Kontler azt sem mulasztotta el felemlegetni, hogy a CEU oktatójaként Kovács László kormányszóvivő témavezetője volt az intézményben.