Nincs ki védené a határt

Továbbra is létszámhiánnyal küzd a honvédség.

Egy miniszteri válasz, ami Demeter Márta írásbeli kérdésére érkezett kifejti, hogy a migránsválság csúcsán, 2015 szeptemberében  436 fő érdeklődött az önkéntes tartalékos honvédség iránt, ám közülük végül csak 83-an adták be jelentkezésüket. Az alkalmi vizsgálatra létszámuk 66 főre apadt, végül önkéntes műveleti tartalékosként 9 fő kötött szerződést a hónapokig tartó procedúra után. Egyikük Novák Előd, a Jobbik volt országgyűlési képviselője.

Egy megdöbbentő adat, hogy miért vagyunk ilyen ...

Egy megdöbbentő adat, hogy miért vagyunk ilyen kevesen mozgósíthatóak a határra: a kerítésépítés után, a migránsválság eddigi csúcsán, 2015 szeptemberében önkéntes tartalékos honvédség iránt 436 fő érdeklődött, közülük végül csak 83-an adták be jelentkezésüket, alkalmassági vizsgálaton a már csak 66 fő vett részt, végül önkéntes műveleti tartalékosként 9 fő kötött

Az idei évben sem várható jelentős javulás, ugyanis egyetlen, száz fős alapkiképzést terveznek azoknak a jelentkezőknek, akik korábban nem teljesítettek sorkatonai szolgálatot.

Bár még így is többen érdeklődnek, mint a migránsáradat előtt. 2015-ben csupán 34 fő vonult be az alapképzésre. 

A Jobbik tavaly év elején nyújtott be javaslatot arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne vonzóbbá tenni az önkéntes tartalékos rendszert, hogy a létszámhiánnyal küzdő honvédséget talpra lehessen állítani az országhatár védelmében. Központilag sajnos nem foglalkoztak sokan a témával, ám a párton belül többen is elhívatottságot éreztek, és a napokban a Jobbik Ifjúsági Tagozatának alelnöke, Szilágyi Szabolcs is honvéddé vált.