A korrupcióról fog szólni a 2018-as választás, de ez önmagában nem elég a kormányváltáshoz

Orbán Viktor akkor nyer, ha képes végletesen megosztani a magyar társadalmat.

A fő kérdés a korrupció, ezzel viszont nem lehet választást nyerni

Az elemző szerint a 2018-as választás fő témája a korrupció lesz, ami érthető módon nem tetszik a Fidesznek.

Jarábik úgy látja, Orbán Viktor a civil szervezeteket és Soros Györgyöt okolja azért, hogy ez a kérdés a közbeszéd homlokterébe került, és joggal tart attól, hogy ezzel akarják megbuktatni a kormányt.

A korrupció azonban szerinte önmagában nem lesz elég erős téma egy kormányváltáshoz, mivel a téma eleve negatív előjelű, így az erre épülő kampány mellé pozitív vízióra is szükség van.

Példaként Donald Trump kampányát említette, ami a "Tegyük újra naggyá Amerikát!" szlogennel egy komoly pozitív üzenetet is megfogalmazott.

A CEU elleni támadás egy stresszteszt

Jarábik szerint a Soros-egyetemmel szembeni támadás kapcsán kialakult botrány és annak kezelése körüli bénázás arra utal, hogy szűkül a döntéshozói kör a kormányfő körül és egyre kevésbé jutnak el hozzá a politikáját érintő külső visszacsatolások.

"Az eredeti cél nem az egyetem bezárása, hanem egy konfliktus kiprovokálása volt"

- nyilatkozta az elemző, aki hozzátette: a CEU melletti tüntetéseket arra akarta fölhasználni a kormány, hogy azt sugallja, vagy rájuk szavaznak, vagy jön a káosz.

Szerinte ez azt mutatja, hogy a kormány kezd kifogyni az érvekből és a témákból:

"A magyarok többsége úgy gondolhatja, 'eleget láttunk már ebből a manusból, kipróbálhatnánk végre valaki mást'. Orbán épp ezt akarja elkerülni."

A szakember szerint a Fidesz épp ezért játszik a "vagy mi, vagy senki más" helyzet kialakulására, azt sugallva a választóknak, hogy rajta kívül nincs más alternatíva. A CEU-kérdés segít a miniszterelnöknek megosztani a társadalmat és az Európai Néppárttal szembeni legutóbbi beégése után Brüsszel helyett kijelölni az új ellenségképet.

Pedig nagyon is van más választás

Jarábik kiemeli:

"A nemzeti érdekek védelme szempontjából a Jobbik (a Fidesz) egyetlen komoly vetélytársa."

Ez azért fontos, mert a hagyományos értékeket előnyben részesítő választók számára ez az egyik legfőbb szempont, ami nem csak vidéken, de a fővárosban is egyre fontosabb lesz az emberek számára.

A baloldali ellenzéket ezzel szemben teljesen leírja: a politikai paletta ezen felét szerinte az MSZP és a DK közötti belső harcok fogják jellemezni, így ők nem igazán tűnhetnek majd föl eredményes érdekérvényesítőként, pláne hogy kormányon ők is nyakig benne voltak a korrupcióban.

A lex CEU Alkotmánybírósági vizsgálatát lehetővé tevő szavazás kapcsán Jarábik rámutat, hogy a Fidesz épp ezért próbálja a Jobbikot úgy beállítani, mint akik elárulták a nemzeti ügyet, és igyekszik olyan állásfoglalásokra kényszeríteni a pártot, melyek Soros György támogatóiként jelenítik meg őket.

"Ez szerintem még csak a kezdet volt. (...) De nem tartom véletlennek, hogy a Jobbik épp a lex CEU elfogadása előtti napokban állt elő az antikorrupciós plakátkampányával."

Ugyanakkor korrupciós narratíva tekintetében kétségesnek érzi, hogy a Jobbikot újabban az a Simicska Lajos látszik támogatni, aki két évtizedig volt a Fidesz pénztárnoka.

Brüsszel tényleg jobban teszi, ha megáll?

Az Európai Bizottság (EB) magatartásával kapcsolatban Jarábik úgy véli, jobb, ha szervezet önmérsékletet tanúsít és nem akar direkt módon beleavatkozni a magyar politikába, hiszen azzal Orbán Viktor álláspontját támasztanák alá, és csak az ő malmára hajtanák a vizet:

"Úgy vélem (Orbán) szándékosan provokálja az EU-t, hogy a Brüsszelből érkező kritikából Magyarországon húzzon hasznot a következő, népszerű üzenet hangoztatásával: 'azért kritizálnak minket, mert a nemzeti érdekeinket védjük'."

Az elemző szerint Orbán nagyon jól felismerte az EB dilemmáját: a Brexit után a testület nem engedheti meg magának, hogy az EU még egy tagországot elveszítsen, viszont egy magánegyetem vegzálása miatt nem is fognak senkit kizárni az unióból. (Tehát ezért engedheti meg magának a magyar kormány, hogy a Brüsszelt ugyan provokáló, de a határokat nem túlfeszítő, itthon viszont szabadságharcról szónokoló kétkulacsos politikájával egy szűk mezsgén egyensúlyozzon. - a szerk.)

Jarábik szerint a legjobb, amit az EB tehet, hogy technikai-jogi jellegű problémaként kezeli a kérdést, és ennek megfelelően jár el: ezzel az önmagába és közvetve az európai intézményrendszerbe vetett bizalmat is erősítheti.

Az európai pofára esés után a Fidesz elkezdte ritkítani a brüsszelezős plakátokat

Miután a Fidesz európai pártcsaládjában többen megelégelték, hogy a magyar kormánypárt Brüsszellel riogatja a választóit, az elmúlt hetekben többször is keményen ledorongolták Orbánékat. Ennek az lett a vége, hogy Rogán Antalnak sápkóros ábrázattal kellett elrebegnie az unióval szembeni fegyverletételen: a Fidesz helye az Euróai Néppártban van és jöhetnek a fiatal migránsok.