Szorgalmasan küldi a Fidesz/kormány a kéretlen leveleket

A felvételt az Alfahírhez eljuttató olvasónk elmondása szerint semmiféle politikai petíciót nem írt alá azzal az elektronikus címmel, amelyre a levél érkezett. Korábban is kapott már kéretlen politikai üzenetet, ám akkor jelezte, nem szeretne semmiféle listán lenni. Kérése talán elkerülte az illetékesek figyelmét, mindenesetre a hatályos törvények szerint erre utaló jelzést követően törölni kell az illetékes adatait. 

Tegnap már megírtuk, hogy nem lehet leiratkozni a Fidesz hírleveléről. A nagyobb kormánypárt adatkezelési gyakorlatát korábban is több kritika érte, az ún. Kubatov-lista pedig már fogalom a hazai közbeszédben. A leiratkozó személyek adatait a törvény szerint törölni kell(ene), nem elég egy tiltó listára tenni, vagy az adatait megjelölni. A 2011. évi, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló CXII. törvény szerint a személyes adatot törölni kell, amennyiben ezt az érintett kéri (a törvény 14. § c) pontja szerint). 

Hogy a Kubatov Gábor nevével fémjelzett és méltán hírhedt fideszes adatkezelési szakcsoport ezt miért nem veszi figyelembe, azt nem tudni, mindenesetre a nemzeti konzultációs adatlapot szimpla kamu adatokkal is bárki kitöltheti.