Nagyot lépett Merkel a győzelem felé

A CDU nyerte az észak-rajna-vesztfáliai körzetet.

Észak-Rajna-Vesztfália hagyományosan a legnagyobb szociáldemokrata fellegvárnak számít, ám most a Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) 30,5 százalékkal a második helyen végzett. A második világháború óta nem fordult elő, hogy ne a szocdemek vigyék a tartományt, így ez nagyon bíztató jel Merkelnek a szeptemberi parlamenti választások előtt.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján:

 - A CDU a szavazatok 34,5 százalékát gyűjtötte össze, 8,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2012-es választáson elért 26,3 százalékhoz képest. 
 - A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) története legrosszabb eredményével, 30,5 százalékkal a második helyen végzett. Ez 8,6 százalékos gyengülés a 2012-es 39,1 százalékhoz viszonyítva.
 - A düsseldorfi Landtag harmadik számú ereje a liberális FDP 12 százalékkal.
 - A negyedik a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 7,5 százalékkal.
 - A Zöldek a szavazatok 6 százalékát szerezték meg.
 - Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 5 százalékot szerzett.

Martin Schulznak most fájhat a feje, hiszen kötelezően hoznia kellett volna a körzetet. Korábban úgy is nyilatkozott, hogy ha Észak-Rajna-Vesztfáliában nyer, akkor az őszi parlamenti választásokon is győzni fog. Pártja súlyos választási veresége miatt már le is mondott minden tisztségéről Hannelore Kraft, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt alelnöke és tartományi szervezetének vezetője.

Úgy tűnik, hogy a CDU kampánytémájával megszólította az embereket, amiből kirajzolódhat előttünk, hogy a német polgároknak mik a legnagyobb gondjai. Nem más, mint a közlekedési dugók, ami valljuk be Magyarországon nem szerepel az első számú problémák között. Merkelnek azonban abban igaza van, hogy 

"a dugóban ácsorgás idő az emberek életéből, és ha a dugókban töltött időt mind összeadjuk, az rengeteg idő".