Kiszervezték a 20 milliárdos keretet egy veszteséges cégnek

Átláthatatlan lesz a kivitelezés.

Orbán Viktor egy évvel ezelőtt, a Modern Városok Program keretében látogatott el Dunaújvárosba is, ahol az ígéreteket hallva és a vezetést ismerve, biztosak lehetünk benne, hogy a kivitelezés még témául fog szolgálni az újságíró társadalomnak. A tervekből még nem látjuk, hogyan és miként lesznek kézzelfogható dolgok, de egy év távlatában már tudjuk, hogy ki fogja kezelni a kormányzati 20 milliárdos keretet.

A 24.hu portál számolt be róla, hogy a keddi rendkívüli közgyűlésen megszavazták, hogy a Modern Városok Program- és Településfejlesztési Program felelőse a Vasmű út 41. Irodaház Kft. legyen. Valójában azonban a január 19-ei közgyűlésen határoztak arról, hogy a bizottsági és ezáltal a közgyűlési hatáskörök alól is kiveszik az összes Modern Városokhoz kapcsolódó beruházást, amit a Vasmú út 41. Kft- nek adtak.

A mostani közgyűlés arról döntött, hogy ezeket a programokat a Vasmű út 41. Kft. közbeszerzés nélkül adhatja tovább a DVG Zrt. részére, ahonnan már a közgyűlés tudta nélkül osztahatók tovább a feladatok.

A polgármester előterjesztésére módosították az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát is, amivel kivették a gazdasági és teruletfejlesztési és további két bizottság feladatköréből a Vasmű 41. Kft. jövőbeni beszerzéseit.

Az önkormányzat tulajdonában álló Vasmű 41. Kft. soha nem bonyolított még le 50 millió forintnál nagyobb éves forgalmat, viszont folyamatos 30-40 milliós veszteséggel zárta az éves elszámolásait.

A lényeg, hogy a dunaújvárosiak ismét jó kezekben tudhatják a város fejlesztésére szánt közpénzeket, amikből az alábbi ígéreteknek kellene megvalósulni:

 - Létrehoznak egy áruforgalmi csomópontot
 - Lecserélik a buszokat
 - Négymilliárdért útfelújítások lesznek
 - Az egykori orvosi rendelőt egymilliárdból vagy átalakítják, vagy elbontják és újat építenek
 - Hárommilliárdot ad a kormány a banki tulajdonban lévő városi élményfürdő megszerzésére, összekötésére az uszodával, és működtetésére
 - 900 millió forint jut víztisztításra
 - A vízközműhálózat felújítási programjára 1,2 milliárd
 - A buszpályaudvart kiköltöztetik a vasútállomásra 3 milliárdért
 - A városi arborétum felújítását 100 millióval támogatják
 - Kétmilliárdból kap csarnokot a kézilabda-akadémia, 700 millióból egy sporttelepet újítanak fel
 - A volt vidámparkot 380 millió forintból újítják fel
 - A terv szerint a Mondbach-kúriába költözik a múzeum, annak helyén pedig 2,9 milliárdból szálloda épül