A DK meg akarja hiúsítani a Horthy-szobor felavatását

Még az sem biztos, hogy a kormány támogatja.

A DK vasárnapi közleményében jelentette be, hogy szándékukban áll megakadályozni a perkátai Horthy-szobor felállítását, ahogy tették azt a székesfehérvári Hóman-szobornál is. Így a május 20-ai eseményre tüntetést szervez a párt.

Ha emlékeznek rá, a Hóman-szobor kapcsán nagyon éles hazai és nemzetközi tiltakozás alakult ki, ahol még az akkori amerikai elnök, Barack Obama is bírálta a magyar kormányt, hogy az nem csak engedélyezi, de még közpénzzel is támogatja, egy általuk antiszemitának titulált volt miniszter tiszteletére történő szobor állítását. A kormány végül kihátrált a szobor mögül, így az most nem díszítheti a királyok városát.

Úgy néz ki, hogy a Horthy-szobor kapcsán is várható a vita a baloldali és a jobboldali szervezetek között. Perkáta önkormányzata a szobor közterületen való felállításába településszépítési céllal és a "szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságára" hivatkozva egyezett bele. A DK szerint azonban ez ellent mond Orbán Viktor 2015-ben elhangzott kijelentésével, mikor a parlamentben azt mondta, hogy Magyarország 1944. március 19-én elvesztette szuverenitását, 1990. május 2-én pedig visszanyerte azt. A miniszterelnök azt ugyan elismerte, hogy a megszálló hatalmakkal való kollaborálásnak különböző mélységei voltak, de határozottan kijelentette, hogy nem támogatja, hogy olyan politikusoknak állítsanak szobrot, akik az elnyomókkal együttműködtek, függetlenül attól, hogy milyen egyéb érdemei voltak. Márpedig ebbe beletartozik Horthy Miklós is. 

Így kérdésessé vált, hogy a kormány támogatja-e az egyébként fideszes vezetésű perkátai szoborállítást.


 

Perkátán lesz az ország legújabb Horthy-szobra

Somogyi Balázs fideszes polgármester és az önkormányzat fideszes többsége is jó ötletnek tartotta, hogy Magyarország utolsó kormányzója szobrot kapjon a településen, a Sport és Dózsa György utca sarkán, így május 20-án le is leplezhetik Magyarország legújabb Horthy-szobrát.