Kiakadtak a csehek Zeman és Putyin viccelődésén

Több cseh politikus bírálta vasárnap Milos Zeman cseh államfőt, aki egy pekingi sajtótájékoztató előtt megjegyezte, hogy "el kellene tüntetni" az újságírókat.

A pekingi Új Selyemút-csúcstalálkozón tartózkodó Zeman egy sajtótájékoztató előtt - a CT cseh közszolgálati televízió, illetve orosz médiumok jelentése szerint - Vlagymir Putyin orosz elnökhöz fordulva megjegyezte:

"túl sok itt az újságíró, el kellene őket tüntetni".

Putyin erre úgy felelt:

"nem szükséges eltüntetni őket, a számukat lehetne csökkenteni".

Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter Zeman szavaira reagálva azt mondta:

"rettenetesen rossz vicc volt".

"Nagyon diplomatikusan fogalmazva, helytelen volt" az államfőnek ilyet mondania - kommentálta az esetet a külügyminiszter a CT televíziónak. 

Martin Kupka, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökhelyettese egyáltalán nem helyénvaló tréfának nevezte az államfő megjegyzését, amelynek hatását Kupka szerint felerősíti az a körülmény, hogy mindez egy Putyinnal folytatott beszélgetés közben hangzott el.

"Kiráz a hideg tőle"

- fogalmazott Kupka.

Daniel Herman kulturális miniszter a Twitteren úgy reagált: egy ilyen kijelentés még tréfaként is elfogadhatatlan. 

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet áprilisban kiadott legutóbbi éves jelentése szerint a sajtószabadság érvényesülése tekintetében Oroszország a 180 országot felsoroló lista vége felé, a 148. helyen szerepel, míg Csehországot a 23. helyre sorolták. 

Oroszországban rendszeresen fordulnak elő újságírók elleni támadások. Áprilisban belehalt sérüléseibe Nyikolaj Andruscsenko, a Novij Petyerburg  (Új Pétervár) című ellenzéki lap egyik alapítója, akit még március 9-én vertek félholtra ismeretlenek Szentpéterváron. Kollégái szerint a 73 éves újságíró halálának valószínűleg a Kreml politikáját kritizáló cikkekhez lehet köze.

A CTK cseh hírügynökség jelentése szerint pekingi kétoldalú megbeszélésükön Putyin oroszországi látogatásra hívta meg Milos Zemant novemberre.

Forrás
MTI