Gemenc – Árterek világa - egy film, amely hat évig készült, de örök szerelem marad

Egy csodálatos film Magyarországról, az egész család számára.

Történetünk egy hosszú utazás végével kezdődik.

A hím fekete gólya, ahogy az elmúlt 17 évben minduntalan, megérkezik a gemenci ártéri erdőbe, ahol ő maga is született. S bár a madár nem veszi észre, egy apró változás mégis történt a már évek óta látogatott fészeknél: ugyanis most két kamera veszi, amint szépíti, javítgatja a nyári lakot; várva a hűséges tojót - aki persze csak azután érkezik meg, miután minden a legnagyobb rendben van a fészek körül.

A feketególya-pár története csak egy, a számos rövid-hosszabb sztori közül, amely megelevenedik a Gemenci erdőben, Európa legnagyobb egybefüggő ártéri erdőségében (a terület egyébként 1977 óta áll természetvédelmi oltalom alatt), amiből a Duna általában 180 hektárt szokott tavasszal elönteni. A filmben egyébként láthatóak a 2013-as nagy árvíz képsorai is - és bár az komoly pusztítást végzett az állat- és növényvilágban, de az ártéri erdőségben a folyam kiöntése a rendszer részét képezi - ami így táplálja, élteti ezt a sokszínű ökoszisztémát.

A filmben lehetőségünk van madártávlatból, a magasból nézni a tájat, de olykor olyan közel kerülünk a természethez, hogy látjuk, ahogy a legapróbb pók szövi a hálóját, vagy ahogy a hangyák menekülnek az áradó Duna elől. Feltűnnek szerelmes szarvasok, egy vaddisznókonda, és láthatjuk, ahogy a "törtető" gólyák között pecázik a szürke gém. Személyes kedvenc a réti sas szárnyalása: a csodálatos madár egy halat zsákmányol az egyik holtágból, de szárnycsapásainak suhogása olyan közeli, hogy borsózik tőle az ember háta.

Szóval az idősebb korosztálynak is leesik az álla, de a Gemenc elsődleges célközönsége 4-5-6 éves korosztály, a gyermekeknek kiváló szórakozás lehet a mozi: informatív, szórakoztató, és nincsenek benne sírós (értsd: komor) jelenetek.

"Igazán vad filmet akartunk csinálni" - Beszámoló a Vad Kunság című természetfilm közönségtalálkozójáról

Március 24-től látható a mozikban a Vad Kunság - A puszta rejtett élete című természetfilm, amely egy, a Vad Magyarország és a Vad Szigetköz címeket viselő filmek sorát folytatja - de a sorozat ezzel nem fejeződik be.

Csak úgy, mint a Vad Kunság című 2016-os remeket, a Gemencet is a Pannonia Entertainment Ltd. forgalmazza. Farkas Attila, a cég vezetője lapunknak felidézte, már nagyjából 90 százalékban kész volt a produkció, amikor Mosonyi Szabolcs (a Vad Kunság készítője) javaslatára találkozott az elsőfilmes Olma Frigyessel, hogy közösen nézzék meg nagy vásznon a filmet. Akkor ugyanis még nem volt, aki forgalmazza a mozit.

"Biztonsági őrök terelték ki a nézőket a moziból" - interjú a Pannonia Entertainment munkatársával

Ön hallott már a filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment nevű cégről? Nekik köszönhetjük többek között A nyolcadik utas: A Halál című film visszatérését a mozivászonra, vagy a magyarországi Vissza a jövőbe-napot - most pedig a Keresztapa új mozis premierjét. A cég eddigi eredményeiről és célkitűzéseiről Zsarnai Gábort interjúvoltuk meg.

A Pannonia Entertainment méretében nem tud versenyezni a Hollywood-i blockbustereket forgalmazó irodákkal, viszont pont ezért járhat "egyéni utakon", és ahogy elmondta Farkas Attila, döntéseik elkötelezettségükön múlnak. A céljuk a Gemenccel az, hogy minél több gyerekhez eljuttassa a filmet. Ősztől, miután lekerül a mozik repertoárjából, szervezett iskolai programok keretében fogják vetíteni az ifjúságnak – jó hír, hogy ebben partner a BudapestFilm, és CinemaCity hálózat is.

Azt is szeretnék, hogy a televíziók műsorára is felkerüljenek - mivel a filmben nincs MTVA-pénz, ezért tévés kötelezettség sem áll velük szemben fent (persze ez lehet rossz hír is), ugyanakkor a forgalmazó arra is törekszik, hogy nemzetközi szinten is megméresse magát Gemenc. A gödöllői szakmai seregszemlén például ott lesznek (egyébként egy kiváló imázsfilm Magyarország szépségéről).

Kíváncsiak voltunk, hogy megéri-e ez a "szerelem", Farkas Attila szerint, ha 7-8000 ember moziban megnézi, akkor már anyagilag sem éri őket veszteség.

A film teljes költségvetése egyébként nem érte el a 10 millió forintot, azonban ennek az összegnek a 90 százaléka saját zsebből ment.

S talán emiatt is mondhatjuk, hogy a Gemenc páratlan, de példaértékű: ugyanis az egész azzal kezdődött, hogy a civilben könyvvizsgáló Olma Frigyes saját maga szórakoztatására 2007-ben el kezdett fényképezni a Gemenci erdőben - majd végleg beleszeretett a tájba. Elhatározta, hogy ezt az ősi Dunaképet filmre viszi, és 2012-ben megkezdődött a forgatás úgy, hogy a természetbarátok közben főállásban dolgoztak, és hetente 2-3 alkalommal tudtak filmezni, és minden költséget saját maguk álltak, miközben folyamatosan tanulták ki a szakma csínját-bínját - így a legmodernebb technikával forgathattak egy színvonalas mozifilmet.

Az 5 esztendőt felölelő forgatás 250 napot vett igénybe, az utómunkával együtt 6 évig készült a film, amely a történet szerint tavasztól őszig mutatja be az állatok mindennapjait. S mivel ez egy ártér, ahol napról napra változik a környezet, és mivel a forgatás is elhúzódott, ezért minden szempontból a természet szeszélyére voltak rábízva az alkotók. Így például forgathattak a 2013-as nagy árvíz idején, de volt olyan, hogy 5-6 órát ültek 10-15 ezer szúnyog társaságban a leskunyhóban, de egyetlen állat sem járt éppen arra (mivel nem tudtak folyamatosan jelen lenni a helyszínen, az állatok vonulását sem tudták követni).

Megesett, amikor egy 35 méteres fán akadt fent a drón, ezért egy ipari alpinistára volt szükség, máskor villámcsapás tette tönkre a kamerát, vagy épp egy rágcsáló rágta el a zsinórokat. De volt, amikor Olma Frigyesék mellé állt a szerencse, és találtak egy olyan helyszínt, ahol nemcsak az emlősöket, de a madarakat is meg tudták figyelni.

Ahogy a könyvvizsgáló végül felfedezte a Gemenci erdőt, úgy ezzel a 60 perces filmmel mi is jóval közelebb kerülhetünk ehhez az európai szinten is különleges tájhoz, de ahogy Farkas Attila mondta, nem az a lényeg, amit láttunk a filmben, hanem ami kimaradt belőle. Azaz a személyes megtapasztalás.

Szóval, a mozi után, irány a Gemenci erdő!

A film Facebook-oldala a kezdetektől végigkíséri a munkát, éremes visszakeresni a különböző állomásokat, részleteket:

(Elárulunk egy titkot is: készül már a Vad Balaton című film is, és az a néhány képsor, amit nekünk a sajtóvetítésen megmutattak, igazán lélegzetelállító volt).