Harcolni kell azért, hogy elmondják, miért kap plusz fizetést a fideszes alpolgármester

Várják a válaszokat a kínos kérdésekre.

Ugyanakkor a hír hallatán - elmondásuk szerint -  nem lepődtek meg, hiszen "a különböző bújtatott állások rendkívül gyakoriak az Orbán-rezsimet kiszolgálók körében", ám Heves városát eddig elkerülte a politikusbűnözés ezen törvényes, de ettől függetlenül nagyon felháborító formája. Miután az ilyen híresztelések rendkívül rossz fényt vethetnek Heves Város Önkormányzatának Képviselő-testületére, ugyanakkor az ilyen kifizetések nem feltétlenül ütköznek törvénybe, ezért Sneider Tamáshoz, az Országgyűlés és a Jobbik alelnökéhez fordultak segítségért. Ezzel kapcsolatban kérdeztük a jobbikos politikust.

Sneider Tamás azt mondta, mivel az említett cég részben az Önkormányzat tulajdonában áll, ezért először Sveiczer Sándor polgármestert kereste meg, aki közérdekű adatigénylésére március 27-én kelt levelében azt a tájékoztatást adta,  hogy ő nem jogosult a válaszadásra.

„Polgármester úr került minden olyan utalást, amivel megerősítette vagy cáfolta volna helyettesének feltételezett munkaviszonyát.”

Ezt követően a kft. egyik ügyvezető igazgatójához, Besenyei Ferenc úrhoz intézett egy hivatalos megkeresést, ám ő sem kívánt érdemben reagálni.

„Leveléből úgy éreztem, összezárnak az érintettek. Meggyőződésem szerint a polgármester és a Kft. ügyvezetője is birtokában volt a kért információknak, de azt szerették volna titokban tartani.”

Elfogadhatatlan, hogy a hevesiek befizetéseiből gazdálkodó cég vezetője – megítélésem szerint jogsértően – nem hajlandó felelni egy a közélet átláthatósága és a közpénzek kezelése szempontjából rendkívül fontos kérdésre. Ugyanakkor tagadni sem mert, alighanem félve a hamis adatközlés következményeitől – fogalmazott lapunknak Sneider Tamás.

Ezt követően az április 27-i testületi ülésen Kis Tamás jobbikos képviselő megkérdezte az alpolgármestert, hogy tavaly, illetve az idei évben kapott-e juttatást az NHSZ-től.

Makó Nándor pedig a nyilvánosság előtt kénytelen volt elismerni, hogy igen, kapott.

Arről azonban tudomásunk szerint már nem akart beszélni az egykori pedagógus, hogy milyen munkát kellett végeznie ezért a cégnél. Tett viszont egy ígéretet, miszerint 15 napon belül írásban fog nyilatkozni a jobbikos képviselőnek a munkaviszony részleteiről, ezt azóta is várják.

Ha Makó Nándor nem tartja be az ígéretét - megszegve ezzel a válaszadási kötelezettségéről szóló jogszabályt is - akkor úgy tudjuk, a Jobbik bíróságon készül kiperelni a hevesiek elől eltitkolt közérdekű adatokat, hiszen a közpénzekre vonatkozó adatok az Alaptörvény szerint közérdekű adatok.

Sneider: nincs meglepetés

Sneider Tamás szerint ez az ügy "jellemző, és egyáltalán nem lepi meg". Mint fogalmazott, ha ehhez még hozzátesszük Zsiga Marcell (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékezetes nyilatkozatát, amely szerint "47 ezer forintból meg lehet élni", vagy párttársa, a Zala megyéből országgyűlési képviselői mandátumot szerzett Pintér László őszödi beszédnek is beillő elszólását arról, hogy "az országgyűlési képviselők bére is kevés, 470.000 forintot kapnak, abból nem lehet megélni", akkor láthatjuk, hogy a kormánypárti politikusoknak nincs kapcsolatuk a magyar valósággal.

Sneider arról beszélt, hogy a szocialista helytartók után fideszes földesurak zsebelnek be EU-s forrásokat, a miniszterelnök barátja percenként 190 ezer forintot keres, Cseresnyés Péter államtitkár pedig a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy "magyar munkahelyek olyan mértékű jövedelmet tudnak adni, amiből már Magyarországon is jól meg lehet élni".

Úgy véli, ennek az őrületnek egy helyi, kisebb mértékű, de szellemiségében hasonló formája az alpolgármester titkosan kezelt állása.

„Nem lehet ezt tovább folytatni, 2018-ban kifehérítjük a hazai közéletet, megszabadítva azt a piszkos pénzek és a titkos állások gyakorlatától.”

- jegyezte meg az jobbikos alelnök.

M.P.