Izraeli forrású információkat adhatott át Trump az orosz külügyminiszternek

Egyre több a híresztelés az üggyel kapcsolatban.

A lap egykori és jelenlegi kormányzati tisztségviselőkre hivatkozik. A dpa hírügynökség érdeklődésére az izraeli külügyminisztérium nem akart nyilatkozni az ügyben. Nem volt hajlandó kommentlni a The New York Times értesülését Sean Spicer, a Fehét Ház szóvivője sem.

Hézfőn a The Washington Post című napilap írt arról , hogy az amerikai elnök arról beszélt az orosz külügyminiszternek és a kíséretében lévő Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy az Iszlám Állam laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani. Közlésével - állította a The Washington Post - Trump veszélybe sodorhatta az amerikai hírszerzés forrásait is, ráadásul a hírszerzési adatok egy harmadik féltől származtak, amely nem adott engedélyt a kiszivárogtatásukra.

Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint Trump "teljes mértékben helyénvaló" információkat osztott meg az orosz külügyminiszterrel.  Hozzátette: olyan információkról van szó, amelyek nyilvános forrásból elérhetők, és Trump elnököt nem tájékoztatták előzőleg az átadott információk konkrét forrásáról. Sajtótájékoztatóján McMaster arra a kérdésre, hogy valóban titkosnak minősülő információkat adhatott -e át az elnök, nem akart válaszolni.

Ha a New York Times értesülése helytálló, akkor az különösen kényes helyzetet teremt - mutatott rá a dpa. Oroszországon keresztül ugyanis ezek az információk akár az Izrael ősellenségének számító - Moszkvával szövetséges - Iránba is eljuthatnak.