Trump nem akarta, hogy az FBI vizsgálódjon az oroszok körül

Egyre kellemetlenebb információk derülnek ki Donald Trumpról és az új amerikai kormányzat orosz kapcsolatairól.

A közelmúltban Trump kirúgta James Comeyt, aki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója volt. Ez már csak azért is pikáns, mert épp az orosz kapcsolatok körüli vizsgálat kellős közepén jár a szervezet. Comey most azt mondja, hogy az elnök februárban megkérte, hogy állítsa le az őt és tanácsadói körét érintő oroszokkal kapcsolatos vizsgálatokat – írja az BBC.

Trump állítólag azután kérte az FBI igazgatóját a vizsgálat leállítására, hogy az orosz kapcsolatok miatt elveszítette nemzetbiztonsági tanácsadóját, Michael Flynnt. Az amerikai sajtóban egyre erősebb a gyanú, hogy az elnök politikai okok miatt távolította el Comeyt, hogy leálljon a kínos vizsgálat. Ezt azzal cáfolják, hogy Trump már korábban is meg akart szabadulni az igazgatótól.

A Fehér Ház tagadja Comey szavait:

„Az elnök sem Comeytól, sem mástól nem kérte egyetlen vizsgálat leállítását sem, beleértve a Michael Flynnt érintőt is.”

 - áll a közleményben.

Annyit elismernek, hogy volt megbeszélés, de pontatlan a beszámoló róla. Trump állítólag arra kérte Comeyt, hogy engedje el az FBI a Flynn-ügyet, mert ő egy „rendes srác”. Az igazgató nem reagált a kérésre.

A CNN úgy látja, hogy ebből akár Watergate-szintű ügy is lehet, ami Richard Nixon lemondásához vezetett. A demokraták már az elnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról (impeachment) beszélnek – amit a független maine-i szenátor (Angus King) dobott be a kalapba – de ehhez nincs meg a többségük. John McCaine, aki egykor, csakúgy, mint Trump, republikánus elnökjelölt volt, szintén a Watergate-ügyet emlegette ezzel kapcsolatban.