Balczó szerint, a Nyugatnak is célja a bérfelzárkóztatás

Az Európai Parlamentben is terjed a bérunió ügye.

"A kohéziós politika célja a közösség gazdasági és szociális összetartozásának erősítése, a fejletlenebb régiók felzárkóztatása."
- mondta a képviselő.

Ám a 2004 óta csatlakozó országokban ha megkérdeznék a lakosságot arról, hogy érzékelik-e ezt a felzárkózást minden bizonnyal nemleges választ kapnának.

Lehet ugyan mérni egyes területeken a fejlődést GDP-ben, versenyképességben, vagy ehhez hasonló mutatókban, a valódi életminőség azonban nem javult az elmúlt 13 évben. 

Az árunió megvalósult, de a bérunió nem.

[video:https://www.youtube.com/embed/HHNZGd2wPyc]

Mivel a régió kormányai ezzel nem foglalkoztak kellő mértékben, így a lakosságnak egyedül az európai polgári kezdeményezés eszköze maradt, hogy változtassanak a kialakult helyzeten.

A Jobbik most ennek állt az élére, ami nem csak a periféria országoknak lenne jó, hanem a centrumnak is, hiszen ha ilyen nagy a bérleszakadás, akkor annak az elvándorlás a következménye, ami feszültségekhez vezet.

Ezért miután az Európai Bizottság zöld utat adott az aláírásgyűjtésnek, Balczó szeretné, ha az 1 millió aláírás összegyűjtése után az EP is támogatná az indítványt.