Csak a litvánok előznek minket az öngyilkosságok számában

A héten megjelent Eurostat felmérés szerint, Magyarország a második helyen szerepel az uniós államok között az öngyilkosságot elkövetők arányban.

Százezer főre 19 öngyilkosság jut hazánkban, ezzel az EU-ban a második legmagasabb a százezer főre jutó öngyilkosságok száma Magyarországon.

Lettországgal és Szlovéniával együtt bitoroljuk a második helyet. Litvániában azonban valami nagyon nem lehet rendjén, ugyanis magasan előzi a többieket, ott százezer főre 39 öngyilkosság jut. 

Érdekes, hogy a mediterrán éghajlat, és a napsütötte órák száma tényleg szerepet játszhat abban, hogy az emberek kevésbé érezzék kilátástalannak az életüket, ugyanis a lista végén szerepelnek a déli országok, mint Spanyolország, Oaszország, Görögország, Ciprus vagy épp Málta.

Nemek közti eloszlásban pedig a férfiak vezetnek, az EU-ban az öngyilkosok 77 százaléka volt férfi. Ez az arány Magyarországon csupán 1 százalékkal kevesebb.

Ezt több tanulmány is arra vezeti vissza, hogy a válások során általában a férfiak egzisztenciája sérül jobban, és sokan nem tudják rendbe hozni az életüket, ami alkoholizmushoz és sok esetben öngyilkossághoz vezet.

A közzé tett adatok szerint 2014-ben az EU-ban 58 ezer ember lett öngyilkos, ami a halálesetek 1,2 százaléka.