2017. 05. 19. 19:02

Átvilágították az Úszószövetséget, bajokat találtak Gyárfás idejéről

A Magyar Úszó Szövetséget Gyárfás Tamás elnök leváltása után elkezdték átvilágítani. Az új elnök, Bienerth Gusztáv egy interjúban mondta el, hogy egy túlszámlázással és egy hűtlen kezeléssel kapcsolatos gyanút már vizsgálnak is, pedig annyira nem törekednek az elszámoltatásra.

A HVG-nek nyilatkozott Bienerth Gusztáv, az úszószövetség Gyárfás Tamást követő elnöke. Az interjúban elmondta, hogy a neves Deloitte könyvvizsgáló céget bízták meg a 2015-ös és 2016-os év vizsgálatára, régebbi adatokra azonban nem kíváncsiak.

Még így is találtak azonban két gyanús esetet: az egyik során a könyvvizsgálócég jelezte, hogy egy közbeszerzésnél

„jelentős értékkülönbség volt az elvégzett munka, annak szakmai tartalma és a kifizetett díj között”.

A projekt 57 millió forintos nagyságrendet jelentett. A másik ügy egy volt vezetőségi taggal kapcsolatos, aki egy

saját hatáskörébe tartozó feladatot a saját cégének szervezett ki, több millió forint értékben.

Ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

Az interjúból azonban kiderül, hogy az új elnök nem akarja Gyárfást túl mélyen ellenőrizni. Azt mondja, elég az elmúlt két évet vizsgálni, és azt is csak azért, hogy az átalakulóban lévő elnökség képben legyen.

A NÚSZ-nak igencsak kínos, folyamatosan előbukkanó szexbotrányokról pedig azt mondta, volt magyarországi UNICEF-elnökként, valamint úgy, hogy az új elnökségben helyet kap a hazai UNICEF jelenlegi elnöke, a volt szocialista kormányszóvivő Danks Emese is, ez a terület javulásnak indulhat majd.