Rosszul sült el a momentumosok látogatása az Origóban

Feljelentést tesz az Origó a momentumos látogatás miatt.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy Fekete-Győr András és Papp Gergő, a Momentum elnöke és sajtóreferense rövid látogatást tettek a kormánypárti propagandalapnál, ahol felkérdezték a lejáratócikkeket jegyző Kovács Andrást. A kínos akcióról videó is készült, amit a Momentum saját Facebook-oldalán hozott nyilvánosságra. A mozgalom akciója még a szimpatizánsait is megosztotta, a hazai sajtó pedig szinte egyhangúlag ítélte el a „betörést”, annak ellenére, hogy ellenzéki oldalon többször is hangsúlyozták, az Origót lényegében kormányzati propagandaeszközzé silányították.

A Magyar Időknek Kovács András azt mondta: megdöbbentő, hogy egy magát komolynak mondó párt elnöke olyan jogsértésre vetemedik, hogy engedély nélkül betör egy magántulajdonban lévő épületbe. Szerinte, ha ugyanezt a jogsértést Orbán Viktor vagy más fideszes politikus követte volna el egy ellenzéki médiummal szemben, már rég tüntetést szerveznének.

Még a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is elítélte Fekete-Győrék „betörését”, közleményükben azt írták, a momentumosoknak engedély nélkül nem lett volna szabad bemenniük az Origó székházába, mivel az magánterület. Hozzátették: az engedély hiányát nem pótolja a közérdekre való hivatkozás.

Azt is megjegyezték, hogy újságírókról véleményformáló szerepük miatt a hozzájárulásuk nélkül is készíthető fényképes tudósítás. Ezt azonban nem minden élethelyzetben kell elviselniük, hanem csak akkor, amikor a nyilvánosság szférájában végzik a munkájukat.

„A politikai pártok rendeltetéséből következik, hogy maguk is alakítják a közéleti vitákat. Ebbe beletartozhat az is, hogy megismertessék a választópolgárokkal a propagandának vélt sajtó működését. Ehhez azonban csak törvényes eszközöket választhatnak; olyanokat, amelyek nem sértik meg mások jogait. Politikai párt ne válaszoljon jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja”

- figyelmeztetett a TASZ.