Újabb bukott szabadságharc: nem adózik Magyarországnak a Google és a Facebook

A kormány Brüsszelhez fordulna megoldásért, mert az ő esetükben természetesen ez nem hazaárulás.

"Fenyegetik Magyarországot a nagy hatalmú multik, ezért nem sikerül a kormánynak megadóztatnia az olyan adóelkerülő techcégeket, mint a Google és a Facebook"

- regélt a lapnak Deutsch Tamás digitális jóléti programért felelős miniszteri biztos.

A fideszes EP-képviselő "nagy elefántokhoz" hasonlította a két céget, melyekkel Magyarország mint egy "kisegér" áll szemben.

"Kisegér, ha rád lépnék - ami persze nem áll szándékomban - eltaposnálak. Erre persze az egér joggal gondolhatja: lehet, hogy ez nem csupán üres mondat volt az elefánt részéről, hanem bizony mégiscsak fenyegetés"

- így jellemezte hazánk kiszolgáltatott helyzetét Deutsch.

Másik probléma a politikus szerint, hogy vannak olyan uniós tagállamok, mint például Írország és Nagy-Britannia, amelyeknek érdeke a jelenlegi szabályozás fenntartása, hiszen a Google és a Facebook Európában befizetett adójának 90 százaléka az említett két szigetországban landol.

A kormány tavaly májusban bejelentette: innovatív adózási megoldásokkal bírnák fizetésre a Magyarországon népszerű óriáscégeket. Erre azért lenne szükség, mert becslések szerint

a Google és a Facebook hazánkban keletkező bevételéből 20 milliárd forintot visz ki adózatlanul.

A két cég ugyanis az uniós adóparadicsomnak számító Írországban jegyezte be európai képviseletét.

A gyűlölt Brüsszelhez fut segítségért a kormány?

Bár Deutsch szerint "a folyamat elindult, lassan, de valami elkezdődött", úgy tűnik a kormány ismét hiába üzent hadat, ezúttal sem sikerült érvényesíteni a nemzeti érdkeket.

A politikus elmondta: uniós szinten vizsgálják az európai szerzői jogi szabályrendszer átalakításának lehetőségét, ennek célja, hogy a Facebook és a Google felületein közzétett tartalom után a techóriások fizessenek.

Értjük, ugye? Ilyenkor helyes és lehet a megállítandó Brüsszelhez fordulni, de maikor arról lenne szó, hogy a magyar dolgozók hasonló színvonalon keressenek, mint nyugati társaik, akkor a kormány csutkáig rántja a kéziféket, és hazaárulózik, sorosozik, simicskázik, csak lépni ne kelljen.