Politikusok vannak a sportszövetségek élén, ez önmagában burkolt korrupció

Ráadásul tízszeresére nőtt a vizes világbajnokság költsége.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszámolója volt az első napirendi pontja a Kulturális bizottság ülésének, melyben az államtitkárság eddigi tevékenységéről számolt be. Ismertette a hazai sportágfejlesztési programokat, bemutatta, hogy mire költik azt a temérdek mennyiségű forrást, amit kapnak, valamint hangsúlyozta, hogy a sport is nemzetstratégiai ágazattá vált.

Az államtitkár szavaiból úgy tűnt, hogy minden rendben ezen a téren az országban, pedig ez nincs így. A 2013-as tervek szerint 14 milliárd forintba került volna a vizes világbajnokság, a költségek már 141,5 milliárdnál járnak. Dúró Dóra, a bizottság elnöke kifejtette, hogy a mindennapi kötelező testnevelés ellenére is a 18 éves korosztály mindössze 30%-a számít fittnek – ez csak minimális javulás a korábbiakhoz képest. A napi tesi kihirdetése napján 457 településen nem volt tornaterem, ezek közül 147 esetében még csak sportpálya sem található. Túl kevés volt a forrás ahhoz, hogy az ötlethez biztosítsák az infrastruktúrát is.

A jobbikos politikus szerint az is probléma, hogy a 2018-as költségvetésben, ha a sportot nézzük, a legnagyobb kiadás az új Puskás stadion, holott a diák- és hallgatói sport, valamint a szabadidősport fontosabb lenne ennél.

A TAO-pénzek kiosztása és felhasználása összefügg a korrupcióval, Dúró számos visszaélésről, pénz-visszaosztásról hallott már. Szabó Tünde szerint, ha valaki ilyenekről tud, tegyen feljelentést.

A bizottság elnöke szerint az is probléma, hogy a sport és a politika ilyen szorosan összefonódott. Erre egy példát is mondott: az olimpiás népszavazás esetén nem az eseményre mondtak nemet az emberek, hanem arra a korrupt rendszerre, amelyik megakarta rendezni azt. Politikusok vezetnek sportszövetségeket, ez önmagában burkolt korrupció.

Ezeken kívül lezajlott a 2016-os olimpia értékelése, valamint a 2017-es vizes világbajnoksággal kapcsolatos beszámolók meghallgatása. Az ülés végén a költségvetési vitában az összes jobbikos módosító javaslatot leszavazták.