Nyíregyházi ingatlanmutyi a CEU egykori szakértője és a Fidesz között

Durván piaci ár alatt adták el  város központjában álló MSZMP székházat.

Az állami tulajdonú ÉRF Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt., alig 23.750 Ft/m2-es áron, azaz 95 millió forintért adta el a 10 emeletes, 4000 m2-es nyíregyházi irodaházat a BAK Holdingnak és PV Zöldenergia Kft.-nek. 

A nyíregyházi Jobbik szerint megdöbbentő az ár, hiszen - értékelésük szerint - az épülettel közelében található közel azonos időben épített, és hasonló hasznosítható területű Nyírfa Áruház 2013-ban 813 Millió Ft áron került meghirdetésre.

Emlékeztettek: az állam felajánlotta megvásárlásra az épületet a fideszes vezetésű Nyíregyházának, azonban Dr. Kovács Ferenc a jelentős költségek miatt (felújítással együtt kb. 150 millió Ft) visszautasította a lehetőségét.

Nem tett viszont így a volt önkormányzati alkalmazott Bak Tibor, aki korábban az Alapfokú Köznevelési Intézményeket Működtető Központ (ALIM) vezetője volt, jelenleg pedig az állami fenntartású Nyíregyházi Tankerületi Központ gazdasági igazgatóhelyettese.

A helyi Jobbik szerint különösen pikáns, hogy Bak Tibor korábban a CEU szakértőjeként dolgozott, vagyis a fideszes logikát követnénk, akkor azt kellene mondanunk: Soros egykori embere vette meg áron alul a székházat.

Szerintük azonban ennél fontosabb, hogy klasszikus hanyag és hűtlen kezelés merülhet fel gyanúként ez ügyben. Mint írták, a nyíregyházi városvezetés nagy hibát követett el azzal, hogy nem élt az irodaház megvásárlásának lehetőségével, hiszen a bérleti díjakból akár 2-3 év alatt is megtérülhetett volna a ráfordított összeg.

A vásárlás körülményei, az alacsony eladási ár, a vevő fideszes kötődése és kapcsolatai egyértelművé teszik mindenki számára, hogy a Szarvas Irodaház eladása nem szól másról, mint az állami vagyon további elherdálásáról és újabb fideszes haveroknak való átjátszásáról - mondta Lengyel Máté, a Jobbik nyíregyházi vezetője.