Még jó is a Fidesznek, ha olcsó marad a magyar munkaerő?

A bérunió a megoldás?

A Jobbik elnöke szerint Dömötör Csaba államtitkár állításaival szemben nem sérti az ország szuverenitását a kezdeményezés.

„A kezdeményezés arról szól, hogy az Európai Unió alapelvei közé, a gyakorlati működése, az alapvető célkitűzései közé az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét vegyük fel.”

Vona nagyon igazságosnak tartja ezt az elvet, de egyelőre sajnos hiányzik az uniós döntéshozatali folyamatokból. Az átlagbérek közötti különbség így ahelyett, hogy csökkent volna, folyamatosan növekedett.

Az EU-nak az egyik alapvetése a felzárkóztatás, ezért is osztanak kohéziós pénzeket, de a lemaradás megmaradt, a leszakadottság mélyült.

Ennek a pártelnök szerint két oka van: az egyik az itt regnáló kormányok rossz gazdaságpolitikája, a másik pedig az EU működése és annak kohéziós struktúrája.

„Tehát amikor a béruniót szeretnénk elérni, akkor bizonyos értelemben a kohéziós politika, a felzárkóztatási politika – és talán az egész Európai Unió átalakításáról is szó van.”

Vona szerint végre olyan feltételekre lenne szükség, ahol a magyar vállalkozások is versenyképessé válhatnának, a régióéval egyetemben.

Túl szigorú vagy túl laza a kohéziós pénzek jelenlegi felhasználása?

Felmerül a kérdés, hogy a bérunió létrejöttével megszabhatnák a benne résztvevő országoknak, hogy mire költhetik az uniós pénzeket, a jelenlegi laza rendszer helyett sokkal szigorúbb jöhet.

Vona szerint inkább kérdéses, hogy túl szigorú, vagy túl laza ez a mechanizmus. Bizonyos esetekben egy irányba terelik a fejlesztési pénzeket. Szerinte nem is ez az alapvető kérdés, hanem inkább a pénzek felhasználásának hatékonysága.

„Hogyha szigorúbb kell ahhoz, hogy hatékony legyen, vagy éppen lazább, nekem mindegy, csak legyen hatékony.”

Ha a magyar gazdaságot fogja erősíteni ez, akkor az adatok miatt senki nem fogja kritizálni a szigorítást sem.

Hazai oligarchák és multik

Vona kifejtette, hogy a Fidesz gyakran a multinacionális vállalatoknak biztosít többletforrást, a hazai kis- és középvállalkozások helyett. Az uniós pénzek pedig sokszor az oligarcháiknál landolnak.

„Lényegében egy új Európai Unióról kell, hogy beszéljünk. Föl kell, hogy vetődjenek olyan tabukérdések is, mint például bizonyos piaci viszonyoknak a korlátozása vagy szabályozása.”

Ezt a hatékonysága javítása érdekében javasolná a politikus. Bizonyos értelemben a jelenlegi helyzet a Fidesz-KDNP kormány érdekeit szolgálja. Olcsó munkaerő, profit lefölözési alku a nyugati tőkével.