Nem sikerül kormányt alakítani Hollandiában

Második alkalommal is sikertelenek voltak a koalíciós tárgyalások.

"Ez nem a személyes dinamikáról szól, pusztán áttekintettük, milyen kérdésekről lehet tárgyalni, s arra jutottunk, hogy nincs értelme folytatni az egyeztetést" - közölte Gert-Jan Segers, a Keresztény Unió elnöke a NOS holland közszolgálati televízió tájékoztatása szerint.

Alexander Pechtold, a D66 vezetője a CU helyett felvetette egy ötpárti koalíció lehetőségét a szocialisták és a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) bevonásával. Utóbbiak azonban kizárták az együttműködést a március 15-i választást megnyerő, Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nevű liberális konzervatív párttal.

A koalíciós tárgyalások első fordulójában a VVD, a D66, illetve a kereszténydemokrata párt (CDA) és a Zöld Baloldal (GroenLinks) vett részt, ugyanakkor utóbbival nem sikerült megegyezésre jutni a bevándorlási politikáról, amely a választási kampány egyik központi témája volt.

Sajtójelentések szerint a Zöld Baloldal és a CU kiesésével, valamint a szocialisták és a PvdA elzárkózásával egyre korlátozottabbak a lehetőségek a koalíciókötésre. A jelenlegi helyzetben egyes elemzők egy VVD-vezette kisebbségi kormányt vagy egy hatpárti baloldali szövetséget is elképzelhetőnek tartanak.

A kormányalakításhoz legalább 76 képviselői helyre van szükség a parlament 150 fős alsóházában, ami a választás eredményei alapján azt jelenti, hogy legalább négy pártnak kell koalícióra lépnie, ezért a szokásosnál is több időre lehet szükség a megállapodáshoz. Szakértők szerint a tárgyalások összeomlása miatt még hónapokig elhúzódhat a folyamat.