Duterte háborút hirdet, az oroszoktól kér fegyvereket

Duterte eredetileg csütörtökön találkozott volna Putyinnal, de lerövidítette oroszországi látogatását, miután Mindanao szigetén kedden fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és muzulmán szélsőségesek között. A Fülöp-szigeteki vezető közölte vendéglátójával, hogy a történtek miatt sürgősen haza kell térnie. Elmondta, hogy kormánya fegyvereket rendelt meg az Egyesült Államoktól, "de a helyzet ott most nem teljesen sima".

Putyin reményét fejezte ki, hogy a konfliktust, amely miatt hatvan napos hadiállapotot hirdettek ki Mindanaón, gyorsan és kis veszteségekkel lehet majd elrendezni. Az orosz elnök részvétét fejezte ki a terrortámadás halálos áldozatai miatt.

A találkozón orosz részről részt vett Szergej Lavrov külügyminiszter, Jurij Usakov elnöki tanácsadó, és Makszim Oreskin, a gazdaságfejlesztési tárca vezetője. A délkelet-ázsiai országot az államfő mellett Alan Peter Cayetano, a külügyi és Delfin Lorenzana, a védelmi tárca vezetője, valamint Christopher Lawrence Go különleges elnök tanácsadó képviselte.

Duterte Moszkvából hirdettette ki a hadiállapotot. Kedden elmaradt a délkelet-ázsiai államfő és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök találkozója." A kormány teljes egészében ura a helyzetnek, és tudatában van annak hogy a Maute Csoport/Iszlám Állam és egyéb csoportok képesek, ha korlátozott mértékben is, de megzavarni a békét" - jelentette ki moszkvai sajtótájékoztatóján Ernesto Abella Fülöp-szigeteki elnöki szóvivő.