Lázár nincs oda a kötelező szervizdíjért

Az ember borravalót önkéntesen ad. 

A felvetés a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől származik, akik ettől remélik a vendéglátásban dolgozók bérének emelését. Az elképzelés mögé felsorakozott a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet is, ám a Balatoni Turizmus Szövetség nem lenne más, mint egyszeri kötelező áremelés, amire semmi szükség. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke, Antallfy Gábor még sarkosabban fogalmazott a napi.hu-nak. Szerinte semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg a köztudatba bedobott javaslatot. Úgy véli

az ötlet a welness szállók tulajdonosi körétől származik,

hiszen náluk terjedt el igazán a készpénzmentes fizetés, amely értelemszerűen a borravalók rovására megy.

A csütörtöki kormányinfón kérdésünkre válaszolva Lázár János elmondta: a kormánynak egyelőre még nincs határozott álláspontja az ügyben, de személy szerint ő nem támogatná a kötelező szervizdíj bevezetését. A kancelláriaminiszter szerint "vannak érvek" az elképzelés mellett, de "összességében árdrágító hatása lenne". Hozzátette:

"Az ember borravalót önkéntesen ad, ha elégedett a szolgáltatással. Tehát, ha kötelező szervizdíj lenne, akkor még ezen felül is adnunk kellene."

 - mutatott rá a politikus. Hozzátette: a vendéglátóiparban valóban szükség van a béremelésre, hogy a munkaerő elvándorlását megállítsák, ám felhívta a figyelmet, hogy az ágazat forgalmi adója az idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik. Lázár szerint "az áfacsökkentésnek kell fedeznie a fizetések emelését", nem a kötelező szervizdíjnak.

Kósa Lajos kedden az N1TV kérdésére válaszolva ugyanakkor úgy látta, a vendéglátásban már meg is valósult a bérunió, hiszen "egy jó séf", már keres annyit itthon, mint Nyugat-Európában. A Fidesz frakcióvezetője csak 

négy-ötszörösen becsülte túl

a magyar szakácsok és séfek fizetését, akik valójában a hazai fizetésük négy és fél-ötszörösét kaphatják Londonban.