Kifaggatták Pintér Sándort

A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság meghallgatta Pintér Sándor belügyminisztert. 

Az éves meghallgatáson a politikus szerint nagyon sikeres a Belügyminisztérium működése.

- A bűncselekmények száma visszaesett. Ebben szerepet játszott a rendőrség mellett a közfoglalkoztatás lehetősége is, mivel a korábban segélyből élők dolgoznak és nagyobb a bevételük is.

- A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 11 ezerrel volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A nyomozási eredményesség megközelítette a 81%-ot.

- A migráció megállítására felállított hármas védelmi rendszer eredményes, de a veszélyeztetettség azonban továbbra is fennáll. Ezt bizonyítja a szerb kollégák tájékoztatása is, akik növekvő nyomásról tájékoztatták a magyar hatóságokat.

- Pintér elégedett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tevékenységével is, akik a migrációs nyomás ellenére példásan sok adatot tudtak felvenni.

- Pintér megköszönte a bizottságnak a rendőrség felszerelésének modernizálására fordított támogatásokat. Bár a rendőrök fegyverei továbbra is elavultak, a miniszter szerint jelentős előrelépés történt. A rendőrségnél hamarosan fegyvercserére készülnek, ennek érdekében Magyarországon hamarosan könnyűfegyvereket és lőszereket gyárthatnak.

- A miniszter beszámolója szerint előrelépés történt a katasztrófavédelem területén is, új őrsök létesültek. A jövőben jelentős anyagi támogatást kapnak majd az önkéntes tűzoltók is.

Pintér beszámolt arról is, hogy az új börtönök építésével kapcsolatos közbeszerzéseket érvénytelenítették, mert az építőipar leterheltsége miatt a cégek csak a becsült összeg duplájáért végezték volna el a munkálatokat.

- A lakosság jól fogadta az elektronikus személyigazolványt is, melyből már 1,8 milliót sikerült kiosztani. Dolgoznak azon, hogy az igazolvánnyal hamarosan utazni is lehessen.

A beszámolót követően a szocialista Harangozó Tamás megdicsérte a minisztériumot, amiért jelentős összegeket fordított az emberek biztonságára, ám problémásnak nevezte, hogy az elköltött pénzek kapcsán korrupció gyanúja merül fel. Bemutatta azokat a tízmilliárdokról szóló szerződéseket, melyek alapján végül egy fideszes politikusnál landoltak a kerítésépítsre szánt pénzek. Harangozó szerint ezzel átverték a bizottságot, hiszen korábban azért kértek közbeszerzés alóli felmentést, mert azzal érveltek, hogy nemzetbiztonsági okokból állami cégnek kell elvégezni a munkálatokat.

Harangozó szerint vérlázító az is, hogy 200 milliárdot költöttek el a határvédelemre, de a mai napig nem sikerült normális körülményeket teremteni az ott szolgáló állománynak.

Az MSZP-s politikus felháborítónak nevezte, hogy vannak olyanok, akik törvények felett állnak, a rendőrség pedig asszisztál a tevékenységükhöz. Megemlítette a kopasz-ügyet, mely során Kubatov Gábor Fradi-szekusai akadályozták meg a népszavazási kezdeményezés benyújtását, valamint a kamupártokkal szemben megindított nyomozások megszüntetését is.

Harangozó beszélt a Pharaon-ügyről és a magyar állampolgársággal való "csencselésről" is. Ezzel kapcsolatban arról kérdezte a minisztert, előfordulhat-e, hogy a letelepedési kötvények által olyanok kerülhettek Magyarországra, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Vadai Ágnes többek közt arról kérdezte a minisztert, hogy a tárca mit tesz a kibertámadások elhárítása és az orosz befolyás visszaszorítása érdekében.

Kérdezett Kósa Lajos, a bizottság elnöke is. A politikus azt mondta, bár az ellenzék a kormányt támadja a korrupció vádjával, a legnagyobb korrupciós ügyek a szocialistákhoz kapcsolódnak, ezért az 4-es metróról, az EMIR- és az Alstom-ügyről érdeklődött a miniszternél. Nem hagyhatta ki persze Soros Györgyöt és a hozzá köthető szervezeteket sem, akik törvénytelenségre buzdították a migránsokat.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik politikusa Kósa szavaira reagálva elmondta: ha azt kéne összesíteni, hogy a szocialista vagy a fideszes kormányok korruptabbak, arra egy egész napot rá kéne szánni. Elmondta azt is, hogy bár messzemenően nem ért egyet Soros György tevékenységével, de rettenetesen unja már, hogy a kormánypárti politikusok szerint ő a felelős minden rossz dologért, ezért arra kíváncsi, ha valóban így látják a helyzetet, akkor mit tesznek, hogy kiutasítsák vagy rács mögé juttassák őt.

Szót kapott Demeter Márta is, a független képviselő kifogásolta, hogy hosszú ideje tesz fel írásbeli kérdéseket a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban, mégsem kap rájuk megfelelő válaszokat. A politikus újra feltette a kérdését: március 31-ig hányan kaptak tartózkodási- és letelepedési engedélyt, hány családtag érkezett, milyen nemzetiségűek és hány kérdelmet utasítottak el nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Demeter megkérdezte azt is, hogy ellenőrizték a hatóságok Gaith Pharaont, és érdeklődött arról, hogy kik voltak azok, akik a CEU-tüntetést követően az egyik demonstráló lakásán rendőrnek adták ki magukat. Felvetette azt is, hogy Orbán Viktor nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen, ennek ellenére a hatóságok azt állították, hogy a 90 óta regnáló miniszterelnököknél nem merült fel az ország szuverenitását veszélyeztető kockázat. Mi a garancia arra, hogy a miniszterelnök ne lenne zsarolható? - kérdezte.

Pintér válaszaiból megtudtuk:

- pontos kimutatás van róla, mely munkálatok azok, amiket a bv-intézetek fogvatartottai végeztek el, ezt majd be fogja mutatni.

- Még nincs meg a végleges állapot a határon, ezért ideiglenes megoldásokat tudtak alkalmazni a kollégák elhelyezéséhez. A körülmények nem kényelmesek, hanem táboriak. Ha beáll a rendszer, jobbak lesznek a körülmények is.

- A kopaszok ügyében az ügyészség nyomoz, nem a rendőrség.

- Nehéz megállapítani, hogy melyek a kamupártok. A pénzzel való elszámolás vizsgálata nem a rendőrség feladata.

- A Pharaon-ügy létezése mutatja, hogy a magyar titkosszolgálatok jól végezték a dolgukat, és kiszúrták az illetőt.

- A fejlett világban szinte mindenhol létezik a letelepedési kötvényekhez hasonló konstrukció, a törvény jól vizsgázott, nem kell módosítani. A miniszter nem lát veszélyt a kötvényekben. Voltak elutasítások is.

- Mengyi Roland ügyében az ügyészség nyomoz.

- Nincs meg a Lehel úti robbantás elkövetője. 

- A közterület-felügyelet csak kamerafelvétel alapján nem büntethet. Felhívta a polgármesterek figyelmét arra, hogy ez a gyakorlat törvénytelen. A pénzeket eddig így beszedőkkel szemben nem indul eljárás, de ha folytatják a büntetéseket, akkor hivatali visszaélés miatt szankciókra számíthatnak.

- A jogszabályok szerint a miniszterelnököt nem kell átvilágítani, így nem is vizsgálták. Orbán ennek ellenére nem jelenthet nemzetbiztonsági kockázatot a hatóságok szerint.

- A zsarolóvírus 45 állami szervet támadott meg. Egy hely volt, ahol regisztrálták a behatolást, de nem hozza nyilvánosságra, hogy melyik volt az.

- A külföldi titkosszolgálatok befolyásszerzési kísérleteire figyelnek. Komoly felderítő munka folyik. Az MNA-ügyben még nincs fejlemény.

- Igyekeznek megtisztítani az állományt a korrupciótól.

- Júniusban személyesen nézi meg az okoskerítést. A cégek nem voltak sikeresek, ezért kötbért róttak ki rájuk.

- Az őrző-védő cégekkel kapcsolatban azért nincs még új törvény, mert a régi kamara feloszlott, az új pedig még nem tette meg a javaslatait.

- Az OLAF miatt új eljárások indítását kezdeményezte a legfőbb ügyész. A négyes metró ügyében történt gyanúsítotti kihallgatás is.

- A terrorizmus és a migráció összefügg. Az Interpol és a titkosszolgálatok kutatják, hogy van-e külföldi befolyás a migrációban.

- Soros-ügyben csak sajtóhírek jelentek meg, feljelentést a magyar rendőrség nem kapott. Soros magyar állampolgár, nem lehet kitiltani az országból.

- A rendőrség megítélése egyre jobb, ötös skálán jobb, mint négyes.

- Nem tud róla, hogy törvénytelenül kimentek volna bárkihez a CEU-tüntetés után. Kizártnak tartja, hogy a hivatásos állomány tagjai ilyet tettek volna.