Ajándék Romániából: Délibábos tündérkastély helyett rohadó szar és állati belsőség leng a vén Tiszán

Persze, a jobbikos képviselő a hunyó, amiért szóvá merészelte tenni a környezetszennyezést.

A Tiszából újabban áradó orrfacsaró bűzért és a folyót elborító szennyeződését elsősorban a magyar-román határtól mindössze két kilométerre fekvő Vetés település határában álló, Unicarm nevű román húsüzem a felelős.

A több, mint kétezer embert foglalkoztató cég mindenféle tisztítás nélkül enged a Tiszába vegyszereket, állati fekáliát, belsőségeket, zsírt, csirkeaprólékot és csontlisztet, amit ráadásul előbb az üzem udvarán jó ideig rohasztanak (kisebb mértékben ugyan, de egy ukrajnai cserzőüzem is hasonló módon jár el, ám ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni).

A súlyos egészségügyi kockázatot jelentő környezetszennyezés a folyó felső szakaszán a leglátványosabb, de a bomló szerves hulladék egész a dunai torkolatig végigfertőzi a Tiszát.

A fejlesztési miniszter néma, a közgyűlési elnök elhallgatná

Adorján Béla, jobbikos képviselő már nem először foglalkozott a minden képzeletet felülmúló környezetkárosítással. A megyei közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt már 2012 óta folyamatosan figyelmeztetett:

tenni kell valamit a főleg Romániából és Ukrajnából érkező szilárd és folyékony szennyeződések ellen.

A legerősebb ellenzéki erő politikusa napirend előtti felszólalásában arra szeretett volna választ kapni, hogy történt-e bármiféle érdemi lépés azzal a februári megyei határozattal kapcsolatban, amit az ő javaslatára fogadott el egyhangúlag a közgyűlés.

Ez az irat arra hívja fel a figyelmet, hogy a Tisza, a Szamos és a Kraszna folyók szennyezettsége súlyosan károsítja az élővilágot, negatív hatása van a turizmusra, és leszögezi, hogy határon túli eredete miatt megyei szinten nem tudnak hatékonyan fellépni ellene, ezért a közgyűlés

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert kérte föl arra, hogy segítsen nemzetközi szinten, államközi tárgyalások útján megoldani a problémát.

Adorján Béla portálunknak elmondta: a KDNP-s politikus mindeddig válaszra sem méltatta a testületet.

"Fogalmunk sincs, mi történt azóta, mert a határtól két kilométerre a fekália továbbra is ömlik a Tiszába"

- nyilatkozta az Alfahírnek az ellenzéki képviselő.

Ráadásul a szintén KDNP-s Seszták Oszkár, közgyűlési elnök is semmitmondó választ adott a jobbikos kérdésre:

"Azt ecsetelte, hogy valós problémát vetettem föl, de jobb lenne nem beszélni róla, mert mi van akkor, ha erről a közvélemény tudomást szerez? Szerinte ezzel én egyszemélyben tönkretenném a megyei turisztikai szezont"

- idézte vissza az abszurd jelenetet Adorján Béla.

Seszták Oszkár egyébként "remek" diplomáciai érzékről tanúságot téve, felszólalásában arra kérte a sajtót, hogy

próbálja megtalálni a helyes arányokat, s a közvélemény tájékoztatása ne csússzon át indokolatlan riogatásba, ez ugyanis a turisztikai mutatókra is kihatva komoly károkat okozhat a megyének.

A jobbikos képviselő szerint viszont, "ha tetszik, ha nem, erről a problémáról beszélni kell".

"Nem tehetjük ki tovább ennek az embereket, ez a gusztustalanság már így is évek hosszú sora óta ömlik a Tiszába"

- fogalmazott a Jobbik megyei elnöke, aki portálunknak azt is elárulta, hogy a közeljövőben egy figyelemfelkeltő sajtóesemény keretében országos szinten is szeretnének rávilágítani az életbevágó veszélyhelyzetre.

Adorján Béla egyébként személyesen is próbál tenni az említett folyók szennyezettsége ellen. A Beregi Hírek videójában például az látható, amint idén áprilisban a határon túlról érkező szemetet gyűjti össze a Szamos partjáról:

Adorján Béla: Együtt a Beregért! Fókuszban a Tiszát, Szamost é...

Adorján Béla: Együtt a Beregért! Fókuszban a Tiszát, Szamost és Krasznát övező szeméthegyek!

Közzétette: Beregi Hírek – 2017. április 2.

(Képünk illusztráció)