Modern foci: a kínai tulajdonos nem akarta, mégis 10 év után a Slavia lett a bajnok

Hiába a kínai tulajdonos, a csapat és a szurkolók együtt ünnepelték a sikert.

Történt ugyanis, hogy az elmúlt 10 év két legeredményesebb cseh első osztályú csapatának a versenyfutásába idén beszállt a Slavia is.

Az idei cseh első liga három csapatról szólt: az elmúlt években legeredményesebb, egyben bajnoki rekorder Sparta Prága, a plzeni Viktoria (BL- és EL-főtáblán is szerepeltek) és a közel 10 éve eredménytelen prágai piros-fehér Slavia a bajnokság elejétől olyan eredményeket produkáltak, hogy hamar elszakadtak a mezőnytől.

A pár fordulóval ezelőtti, bajnoki döntőnek is nevezhető Slavia-Viktoria Plzen meccsről és arról, hogy en bloc miért jobb a cseh futball, mint a magyar itt és itt írtunk.

A tavaszi szünet közepén a tavaly még a Lazio-t az Európa Ligából kiejtő Sparta Praha elbúcsúzhatott bajnoki álmaitól, így a plzeniek és a fővárosi Slavia haladtak fej-fej mellett (két pont távolságra a Slavia javára) a bajnokságért a tegnapi utolsó fordulóig.

Tegnap este a Slavia hazai pályán a már biztosan középen végző Zborjovjka Brnot fogadta, csak győznie kellett a bajnoki címért.

Volt némi bökkenő a dologban, ugyanis a Slavia Praha 80 százalékos többségi tulajdososa, egy kínai cég (amely sokak szerint csak pénzmosodának használja a Slaviát) úgy döntött, bajnoki döntő ide vagy oda, a Slavia mégsem ünnepelhet hazai pályán, az amúgy hipermodern, világszínvonalú Eden stadionban (amely csaknem Prága belvárosában, Vrsovice kerületben található, történelmi szomszédságban a Bohemians Prága stadionjával), hanem mivel korábban erre a hétvégére néhány könnyűzenei koncertet lekötöttek (többek közt a Depeche Mode vendégszereplésével), így a 10 év után bajnokesélyes csapatnak idegenbe kellett mennie.

Nem is akárhova, abba a régi Slavia-stadionba, amelyet a jelenlegi játékosok legfeljebb csak hírből ismerhetnek, ugyanis a város másik felén, egy hegyen található, amellett a Strahov stadion mellett, amely valaha a világ legnagyobb sportlétesítménye volt (a csehszlovák időkben), ma pedig mállik és bomlik a hajdani 250.000-es kapacitású aréna.

A meccsre mintegy negyvenezer jegyigénylés érkezett, ha nagyobb stadionban tudták volna rendezni, jóval többen is lettek volna, Csehországban ugyanis a nagyobb meccsekre már hetekkel az esemény előtt elfogynak a jegyek (így volt ez például a már említett Slavia-Plzennel is).

A 300 koronás (kb 3500 ft) még időben megszerzett jegy valahova középre szólt volna, ám a bajnoki döntőre tekintettel mégis a kanyart, vagyis a Tribuna Severt (Északi Kanyar) választottam a meccs megtekintéséhez.

A vendég, broiaknak fenntartott szektorban nem vendég brnoiak voltak többségben. A 200 főből vagy 120-an Pozsonyból érkeztek, a Slovan szurkolói, akik jó barátságban vannak a Csehországban mindenki által utált brnoiakkal.

A régi Slavia stadion nem nyújtott bizalomgerjesztő látványt, gyakorlatilag életveszélyes. A felső kanyart le is zárták. Hivatalosan 12.300-an nézték meg a bajnoki döntőt, a valós szám 15 ezer lehetett.

A hazaiak végigszurkolták a meccset és a pirotechnikai bemutató (ami Csehországban sem legális) gyakorlatilag az egész meccsen tartott.

A hazaiak az első pertől kézben tartották a meccset, 2-0-ás félidő után 4-0 lett a végeredmény. A hazai szurkolók a 80. perc környékén elkezdtek bemászni, a hármas sípszó után pedig a stadion háromnegyede egyszerre rohant a pályára. A szlovákokkal megerősített brnoiak már a 70. perc környékén elkezdték beszedni brnoi és szlovák transzparenseiket.

A Slavia szurkolói szerint a kínai tulajdonosok nem feltétlen akarták ezt a bajnoki címet, mégis sikerült, este pedig hatalmas fesztivál kezdődött Prága belvárosában.