Ez még nem a bérunió: kevés a fizetés, 80 ezer magyar hiányzik az építőiparból

A szakértők szerint a gondok orvoslásához elsősorban az ágazati béreket kellene vonzóvá tenni.

A Magyar Nemzetet tájékoztatta arról a GKI Gazdaságkutató Zrt., hogy folyamatosan növekszik a munkaerőhiány az építőiparban. Amíg 2007-ben, az utolsó jó évben még 230 ezren dolgoztak a szektorban, most csak 150 ezren. A mostani szakemberhiány legfőbb oka az, hogy az elmúlt évek során a magasabb bérek reményében ezrével mentek külföldre munkát vállalni a szakmunkások. Emellett számos szakember ugyan Magyarországon, de más iparágban keresett munkát. Az építőipari bérek ugyanis még hazai viszonylatban is rendkívül alacsonyak a többi ágazat juttatásaihoz, illetve a nemzetgazdasági átlaghoz képest - olvasható a lapban.

A szakértők szerint nem lehet hosszútávú megoldás a vendégmunkások ezreinek alkalmazása, a gondok orvoslásához elsősorban az ágazati béreket kellene vonzóvá tenni.

Ez utóbbira lehetne megoldás a Jobbik által elindított európai polgári kezdeményezés, a bérunió, amely az alapelvek közé emelné az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét - azonban a kormánypártok, kicsinyes belpolitikai érdekeik miatt, a nemzetközi kampányt nem támogatják.

Bérunió - Nem szabad felülni a Fidesz riogatásának!

"Történelmi küzdelem indult a magasabb bérekért és versenyképesebb magyar vállalkozásokért a párt béruniós kezdeményezésével" - jelentette ki Gyöngyösi. Szerinte a nyolc ország képviselői által aláírt kezdeményezéssel elindulhat egy társadalmi párbeszéd, azért, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni. Úgy vélekedett: az elmúlt 27 évben kormányzó politikai elit felelőssége, hogy ma egy magyar fiatalnak az elszegényedés és az elvándorlás között kell választania.