Trump rárúgta az ajtót Európára

Milyen hatása lehet az új elnöknek a transzatlanti kapcsolatokra?

Anne Applebaum, Pulitzer-díjas újságíró a Washington Post hasábjain osztotta meg véleményét arról, hogy mekkora diplomáciai katasztrófa volt Donald Trump első európai körútja. Pedig az előfutárok, az Európába érkező amerikai küldöttségek már előre próbálták oltani a tüzet, azzal, hogy minden alkalommal biztosították az európai vezetőket az Egyesült Államok NATO-hoz való elkötelezettségéről és a szövetség változatlan fennállásáról.

Hiábavalónak tűnik azonban a sok győzködés, Trump ugyanis a dipomáciai etikettel nem törődve robbant be az európai vezetők közé, ahol exhibicionista viselkedésével mindenkit félreállított, megsértett, vagy befenyített. Így adódtak érdekes pillanatok az út során.

Például odébbtaszította a montenegrói kormányfőt, hogy elöl szerepelhessen a közös fotón (Orbán Viktor helyezkedését is érdemes megfigyelni, de hiába próbált közelebb kerülni Trumphoz, az valószínűleg hasonlókeppen távolította volna el őt is, ha az útjába kerül):

[video:https://youtu.be/Iimj0j4NYME]

 

Aztán kézfogó párbajt vívott a frissen megválasztott francia elnökkel, Emmanuel Macronnal:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=-YDryqXxkfE]

 

És ez a kép is sokatmondó, hiszen csak az elnök tűnik rajta vidámnak:


Trump nem akarja megvédeni Európát sem a terroristáktól, sem a klímaváltozástól

Ha lehet hinni Angela Merkelnek és nem csak a kampányoló politikus beszélt belőle, akkor bizony nagy változások várhatók, amik Európa megerősödését vetítik előre. A német kancellár Trump európai útját követően egy bajoroszági kampányrendezvényen azt mondta, hogy 

"részben vége van azoknak az időknek, amikor teljesen meg tudtunk bízni másokban. Ezt éltem meg az utóbbi napokban. Ezért azt kell mondanom, hogy nekünk, európaiaknak a saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat".

Hogy miért érez így Merkel? Az általában jó hangulatú, egymás vállveregetéséről szóló NATO-csúcs helyett, most egy feszült, beszólogatásokkal teli konferencián vehetett részt, ahol az amerikai államfő

  • kiosztott mindenkit, mert "rengeteg pénzzel tartoznak" a NATO-nak, mivel a 28 tagállamból csupán négy van, aki a szövetség hivatalos elvárását teljesíti a védelmi kiadások terén, azaz a GDP 2 százalékát fordítja rá (ezek közül is kettő, Törökország és Görögország egymás ellen fegyverkezik),
     
  • hivatalosan kritizálta az EU bevándorláspolitikáját,
     
  • az alacsony európai védelmi költések következményeként tüntette fel a terrortámadásokat.

Igaz a NATO tagországok pont az Egyesült Államok téves demokráciaimportjához adták a legtöbb támogatást a NATO keretében, ami indikátora volt a jelenlegi bevándorláshullámnak is. Trump szavaiból nem az tűnik ki, hogy feltétel nélkül támogatná az 5-ös cikkelyt, azaz a kollektív védelem elvét.

Egy másik sarkalatos pont a klímaegyezményből való kihátrálás lehet. Már megválasztása előtt hallottuk a milliomostól, hogy nem hisz a klímaváltozásban és a globális felmelegedésben, beiktatása pillanatában pedig eltűntették a Fehér Ház klímaváltozással kapcsolatos weboldalát is, valamint első elnöki rendeletével eltörölte Barack Obama környezetvédelmi intézkedéseit is. És ezt az álláspontját se a G7-csúcs résztvevői, de még maga a pápa sem tudta megingatni. 

Merkel rádöbbent, hogy nem élhet az EU az USA szárnyai alatt

Európának saját kezébe kell vennie sorsát - emelte ki egy vasárnapi beszédében Angela Merkel német kancellár. Európa ugyan gazdasági nagyhatalom, de mindig az Egyesült Államokra hagyta a csendőr szerepét, hogy az tegyen rendet a világban. Már a tegnapi G7-csúcs zárónyilatkozatai kapcsán is lehetett érezni a zavart az erőben, azonban most már biztos, hogy Donald Trump hozzáállása ráébresztette Angela Merkelt, hogy nem lehet mindig másra támaszkodni.

Bár még nem tudjuk hogy dönt a showman, mivel Twitter-oldalán későbbre ígérte a választ, de egyes, hitelt érdemlő források szerint Trump már eldöntötte, hogy az USA nem folytatja tovább szövetségeseivel az Egyesült Államok eddigi klímapolitikáját.

Nos ezért vélekedik úgy Angela Merkel, hogy Európának a saját lábára kell állnia. A kancellár óvatos fogalmazásával szemben hétfőn a német külügyminiszter, Sigmar Gabriel már sokkal keményebben fogalmazott, és a menekültügyről folytatott megbeszélésen nemzetközi vezetőknek azt mondta, hogy

"bűntárssá válik, aki nem lép fel Donald Trump politikájával szemben",

mivel az gyengíti a Nyugatot.

Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter az új wasingtoni vezetés politikáját rövidlátónak véli, ami ellentétes az Európai Unió érdekeivel.

Transzatlanti vihar: Ribbentrop óta nem beszélt így német külügyminiszter az amerikai elnökről

Donald Trump amerikai elnök politikája gyengíti a Nyugatot, ezért fel kell lépni ellene - jelentette ki Sigmar Gabriel német külügyminiszter hétfőn Berlinben német hírportálok szerint.A külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozó jelentések alapján a szociáldemokrata (SPD) politikus a menekültügyről nemzetközi szervezetek vezetőivel folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy"bűntárssá" válik, aki nem lép fel Donald Trump politikájával szemben.