Állítólag Trump kilépett a klímaegyezményből

Úgy tűnik, a környezetvédelmet már sikerült megállítani.

"Döntésemet a párizsi egyezményről néhány napon belül bejelentem. Tegyük ismét naggyá Amerikát" - állt Trump szerdai Twitter-üzenetében.
    
A gyors és többnyire megbízható információiról ismert Axios hírportál szerda délelőtt meg nem nevezett, de a döntést állítólag közvetlenül ismerő forrásokra hivatkozva azt jelentette: Trump kilépteti az Egyesült Államokat az egyezményből.
    
Az elnök még  kedden egyeztetett Scott Pruittal, a környezetvédelmi hatóság (EPA) vezetőjével, aki a kezdetektől ellenezte a párizsi egyezményt.     

Az elnök Rex Tillerson külügyminiszterrel is találkozik, a Fehér Házból származó sajtóértesülések szerint várhatóan szintén ezt a kérdést vitatják meg. Tillerson ellenzi az egyezmény felmondását. 
   
Az elemzők és a politikusok közben találgatnak, s a nyilvánosságra került vélemények többsége azt jósolja, hogy Trump elnök bejelenti az Egyesült Államok kilépését a 2015 végén aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből.  
    
Az Axios hírportál értesülésének megjelenése után nem sokkal az ENSZ hivatalos Twitter-oldalán hangsúlyozta, hogy "a klímaváltozás tagadhatatlan". A bejegyzés nem említette név szerint Donald Trumpot vagy az amerikai kormányzatot, de idézett António Guterres ENSZ-főtitkár egyik beszédéből, amelyben a világszervezet vezetője leszögezte: "a klímaváltozás megállíthatatlan. A megoldások páratlan lehetőségeket kínálnak". 
    
Az amerikai kilépés valószínűségét erősíti az, hogy Trump európai tárgyalásai idején 22 republikánus szenátor - köztük a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell - nyílt levélben sürgette Trumpot, hogy tartsa be választási ígéreteit, és léptesse ki az országot a klímavédelmi egyezményből. 
    
Ugyanakkor az elnök közvetlen környezetében sokan támogatják a párizsi megállapodást. Így például Trump lánya, Ivanka, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója, Gary Cohn, vagy Rick Perry energetikai miniszter.
    
Az Egyesült Államok kormányzatának döntésétől függetlenül, feltételek nélküli támogatásáról fogja biztosítani a párizsi klímaegyezményt Kína és az Európai Unió a felek képviselőinek kétoldalú brüsszeli találkozóján - közölték uniós tisztségviselők szerdán.
    
"Közös nyilatkozatot fogunk kiadni a klímaváltozásról, amelyben hangsúlyozzuk, hogy Kína és az EU végre fogja hajtani a megállapodásban foglaltakat" - mondta egy névtelenséget kérő illetékes.
    
"A párizsi egyezmény akkor is hatályban marad, ha Donald Trump elnök végül kilépteti az Egyesült Államokat a szerződésből" - tette hozzá.
    
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: Európának világossá kell tennie, hogy nem egyszerű folyamat a párizsi egyezmény felmondása, évekbe telne, hogy az Egyesült Államok kivonja magát a szerződés minden egyes rendelkezése alól. "Európának kötelessége megmondani, hogy ez nem így megy. Az amerikaiak nem mondhatják fel csak úgy a klímavédelmi megállapodást. Trump úr azért hiszi ezt, mert nem ismeri a részleteket" - hangoztatta a brüsszeli testület vezetője.
    
Sharon Dijksma holland környezetvédelmi miniszter "súlyos csalódottságának" adott hangot a sajtó szóban forgó híreire reagálva. "Ha igaz, akkor szomorú nap ez a világ számára" - fogalmazott.
    
Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szintén aggodalmát fejezte ki az esetleges amerikai kilépéssel kapcsolatban. "A globális felmelegedés elleni küzdelem olyan kihívás, amely minden országot érint. Erkölcsi kötelességünk, hogy biztonságosabb és egészségesebb bolygót hagyjunk a következő generációkra" - emelte ki. Leszögezte: "a klímaváltozás nem mese, hanem a kőkemény valóság", amely hatással van az emberek mindennapi életére, s amelynek következtében sokan meghalnak vagy lakóhelyük elhagyására kényszerülnek.
    
A finn kormányfő szerint nagy visszalépés lesz, ha az Egyesült Államok elnöke kilépteti országát a párizsi klímaegyezményből, de a munkát folytatni kell.
    
Neves szakértők attól tartanak, hogy az Egyesült Államok visszalépése miatt súlyosan meggyengül az egyezmény. "Donald Trump döntése óriási felelőtlenség" - jelentette ki Steffen Kallbekken, az oslói székhelyű nemzetközi környezetkutató központ igazgatója, megelőlegezve az amerikai elnök még nyilvánosságra nem hozott állásfoglalását.
    
"Nehéz elképzelni olyan döntést, amely pusztítóbb csapást mérne a párizsi egyezménnyel kialakult lendületre és a klímaváltozással kapcsolatos törekvések jövőbeli kilátásaira" - tette hozzá.
    
Niklas Hoehne, a német klímakutató intézett vezetője  úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok kilépése aláássa a többi ország elszántságát, például az olyan nagy szénhidrogén-termelőkét, mint Oroszország vagy Szaúd-Arábia. "A párizsi klímaegyezmény nagy vívmánya az volt, hogy minden ország támogatta. Az Egyesült Államok nélkül semmiképpen sem fog működni" - mondta.