Kúria: 60 milliót fizethet az Adidas a magyar tervezőnek

Oroszi László 2002-ben indított pert az Adidas ellen a szabadalombitorlás megállapítását és egyéb jogkövetkezmények alkalmazását kérve a bíróságtól. 2012-ben jogerősen megállapították, hogy az Adidas Predator Precision és az Adidas Predator Mania nevű irányítósávos futballcipők a feltaláló szabadalmának bitorlásával készültek.

A magyar tervező az általa feltalált irányítósávos futballcipő szabadalmának bitorlásával elért 494 millió forintos gazdagodás visszatérítésére kérte kötelezni az Adidast.

Végül a jogerős ítélet 60,4 millió forint és kamatai megfizetésére kötelezte az alperest - tájékoztatta a Kúria sajtótitkársága csütörtökön az MTI-t.

A Kúria szerint az Adidas által "a bitorlással érintett időszakra vonatkozóan szolgáltatott adatok a visszatérítendő gazdagodás számítása alapjául elfogadhatók", ebből a jogerős ítélet helytállóan határozta meg a marasztalási összeget. Márkaérték-növekedés címén azonban "további gazdagodás elvonására (...) nincs reális lehetőség" - tették hozzá.

A cipők különlegességét rúgófelületük finoman bordázott kialakítása jelentette. Ezt a megoldást Oroszi László 1995-96-ban dolgozta ki, majd szabadalmaztatta Magyarországon és egész Európában. Az eljárás során azonban az őt képviselő szakember műhibát követett el, és emiatt a találmány nemzetközi védelmét nem jegyezték be.

Mivel a tárgyalást évekre felfüggesztették, és a jogalap kérdése is többször megjárta a Kúriát, Oroszi László az anyagi igényeit csak 2014-ben terjeszthette elő.