Új államtitkárt kap a paksi beruházás

A beszállítókért fog felelni.

A Világgazdaság beszámolója szerint Süli János azt mondta, hogy az eddigi kormánybiztos, Aszódi Attila felel majd a projektelőkészületeiért, a két új blokk "kerítésen belüli"elemeiért, azaz a szakmai részt fogja irányítani, míg Süli a "kerítésen kívülieket". 

Az új államtitkár, Becskeházi Attila pedig a beruházásban részt vevő vállalatokkal való kapcsolattartást koordinálja majd, több évtizedes szakmai tapasztalattal a háta mögött.

Az eredeti tervek szerint már épülnie kellene az 5. és 6. blokknak, de a brüsszeli vizsgálatok miatt csúsztak az előkészületek. 

a Paks II beruházásról kötött magyar-orosz államközi megállapodás kikötötte, hogy a magyarországi beszállítói hányad 40 százalék legyen, ám a vállalatoknak meg kell felelniük bizonyos szabályozásoknak. A tendereken csak olyan társaságok indulhatnak, amelyeket a magyarországi beruházó és az oroszországi fővállalkozó is előminősített. A vállalkozások felkészítését Süli jelenleg a legfontosabb feladatnak nevezte meg, így nem meglepő, hogy külön ember fog foglalkozni velük.