"Nem az a kérdés, kivel ülsz le egy asztalhoz, hanem hogy ott mit képviselsz"

Vona Gábor találkozóra hívta Ágoston Lászlót. Egyet nem értettek, de beszélgettek.

Ágoston László egyértelműen nem a jobboldali eszmék képviselője. 100 ezer követővel rendelkező blogján a Vona Gáborral való találkozásának beszámolóját azzal kezdte, hogy szüleinek így fakadt ki pár évvel ezelőtt:

“Ha még egyszer meglátok egy Jobbikos hűtőmágnest a házban, nem vagyok a fiatok többé”.

Meglepetésére néhány hete meghívást kapott a Jobbik elnökétől, amit nem tudott elsőre hova tenni. Nehéz is a mai világban elképzelni, ahol az elutasítás és mocskolódás folyik a politika minden szintjén és a média minden csatornáján, hogy valaki csak beszélgetni akar és megismerni a másik álláspontját.

Végül az operaénekes elfogadta a meghívást, mondván

"ha nem ülök le egy asztalhoz azokkal, akik másban hisznek, mint én és nem vagyok kíváncsi mások véleményére - azzá válok, mint ami ellen harcolok".

Azért a provokációt nem hagyta otthon, hiszen a médiából ismert Jobbikra készült, ennek ellenére tiszteletet kaptott és kulturált eszmecserét EU-ról, arról, hogy mit jelent ma nemzetinek lenni, a menekültkérdésről, rasszizmusról, antiszemitizmusról. 

És a beszélgetés során rádöbbent, hogy valóban nem minden fekete-fehér, és ha nem hallgatjuk meg egymást, soha nem fogjuk megérteni a másikat, soha nem fogunk véget vetni a társadalomban elharapódzó acsarkodásnak. Meglepődve állt előtte, hogy milyen más a valódi Jobbik, mint amit az állami propagandagépezet mutat róla.

Vona Gábor facebook posztjában leírta, hogy voltak, amiben egyetértettek, voltak amiben nem, de nem is egymás meggyőzése volt a cél.

"Sokak számára bizonyára csak az számít, miben értettünk egyet és miben nem. Azt hiszem, nekünk az volt a fontos, hogy beszélgettünk."

Ágoston László végül megjegyezte, kíváncsi, Orbán Viktortól mikor számíthat ilyen megkeresésre. Gyanítom nem mostanában, mivel a XX. századi pártok teremtették meg a politikai kultúra alacsony színvonalát Magyarországon és nem áll érdekükben ezen változtatni.