Erdőben irtották a terroristákat a francia katonák

A francia katonák vasárnaptól csütörtökig tartó bevetésükön a Serma erdőségben 20 szélsőségessel végeztek.

A tájékoztatás szerint a francia katonák vasárnaptól csütörtökig tartó bevetésükön a Serma erdőségben 20 szélsőségessel végeztek. Az akciót légi előkészítés előzte meg.

Helyi lakosok szerint különböző iszlamista csoportok rejtőzködnek az erdőségben, a többi között a Macina Felszabadítási Front (FLM), Burkina Fasó-i dzsihadisták és az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó fegyveresek is.

Csütörtökön az iszlamisták az ENSZ-békefenntartók timbuktui tábora ellen aknavetőkkel intéztek támadást, amelyben több francia katona is megsebesült. A rajtaütés elkövetőjeként az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ága jelentkezett.

Franciaország mintegy négyezer katonával harcol az iszlamisták ellen a Száhel-övezetben, Maliban 1600 fős kontingenst állomásoztatva. A Barkhane hadművelet 2014 augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában. Maliban az ENSZ békefenntartó missziója (Minusma) is jelen van.

Maliban gyakoriak az iszlamisták által elkövetett támadások, annak ellenére, hogy 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték őket az általuk elfoglalt északi területekről.