Trump beszólt a londoni főpolgármesternek a merénylet miatt

Sadiq Khan londoni főpolgármestert támadta vasárnap Donald Trump amerikai elnök, akit azzal vádolt meg, hogy nem vette komolyan a terrorfenyegetettséget.

"Legalább hét halott és 48 sebesült egy terrormerényletben, és a londoni főpolgármester azt mondta, hogy +nincs okunk a riadalomra+" - írta a helyi idő szerint szombat esti londoni merénylet után Twitter-üzenetében az amerikai elnök Sadiq Khanra utalva.

A brit főváros főpolgármestere a "lehető leghatározottabban" ítélte el és "barbár cselekedeteknek" nevezte a manchesteri robbantást egy héttel követő londoni merényletet. 

"Véget kell vetni a politikai korrektségnek és el kell kezdenünk a mieink biztonságán dolgozni. Ha nem vagyunk ravaszak, ez csak rosszabb lesz" - figyelmeztetett Donald Trump.

Az amerikai elnök Twitter-üzenetére reagálva a főpolgármester szóvivője közleményben tudatta, hogy Sadiq Khannak "jobb dolga" is van, mint Donald Trump "rosszul tájékozott" Twitter-üzenetére válaszolni, amely "szándékosan emelte ki a szövegkörnyezetből a londoniakhoz intézett felszólítást, hogy ne essenek rémületbe".

Donald Trump előzőleg felajánlotta Washington segítséget Nagy-Britanniának a londoni terrorcselekmények kivizsgálásához. Trump egyben az általa elrendelt, de egy bíróság által felfüggesztett - több, muzulmán többségű országra vonatkozó - beutazási tilalom érvényesítését szorgalmazta. "Ha az Egyesült Államok bármiben segítséget nyújthat Londonnak és Nagy-Britanniának, mi ott leszünk. Veletek vagyunk! Isten áldjon" - írta Trump korábbi Twitter-üzenetében.

Egy fehér furgon gyalogosokat ütött el a London hídon szombat este. A jármű ezután a Borough Markethez hajtott tovább, ahol három férfi kiszállt és sok embert megkéselt. Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak - áll a Scotland Yard közleményében. A rendőrségi tájékoztatás szerint a három támadót a Scotland Yard fegyveres egységei a Borough Marketen agyonlőtték. Az ügyben vasárnap délig tizenkét gyanúsítottat vettek őrizetbe.