Putyin szívesen NATO-tag lett volna

Az orosz állami hírügynökség közölt egy részletet abból a dokumentumfilmből, amelyet Oliver Stone rendezett Putyinról, és két hét múlva mutatják be.

Az orosz elnök elmesélte a rendezőnek, hogy Bill Clinton elnökségének utolsó évében, 2000-ben, elgondolkodott az orosz NATO-tagság lehetőségén.

„Az egyik utolsó találkozónkkor, amikor Bill Clinton Moszkvába jött, felvetettem, hogy meg kellene vizsgálnunk a lehetőségét, hogy mi lenne, ha Oroszország csatlakozna a NATO-hoz. Erre Clinton azt mondta, hogy „miért ne?”. Az amerikai delegáció nagyon ideges lett.”

 - ismertette a sztorit Putyin.

Ezután Stone felvetette a kérdést, hogy hivatalosan is jelentkezett-e a szövetségbe, de itt már elnevette magát az elnök:

"Manapság a NATO az amerikai külpolitika eszköze lett. Nincsenek szövetségesei, csak hűbéresei. Amikor egy ország a NATO tagja lesz, akkor alig tud már ellenállni az amerikai nyomásnak. És hirtelenjében bármilyen fegyverzetet telepíthet az USA oda, rakétaelhárító rendszert, katonai bázisokat, támadó rendszereket, bármit."

Putyin azt is hozzátette, hogy nem alapvetően a NATO-val van baja, hanem azzal, hogy azt egyetlen ország irányítja.