A profit és önérdek nem lehet előbbre való, mint a környezet védelme

Trump azzal indokolta döntését, hogy fontosnak érzi betartani választási ígéreteit. Márpedig a választói réteg, akire támaszkodott nem igazán foglalkozik holmi klímaváltozással, tengerszint emelkedéssel vagy esetleg a légkör felmelegedésével. Sokkal jobban foglalkoztatja, hogy újranyissák a bányákat, gyárakat, amik bezárásával munkanélkülivé vált.

Azt persze nem tudhatjuk mi zajlik a háttérbe és milyen lobbisták kopogtattak Trump ajtaján, hogy szavazatokat vigyenek neki ezekért az ígéretekért cserébe.

Ezekre a profitorientált, önös érdekeiket előtérbe helyező gazdasági szereplőkre utalt Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn kiadott közleményében.

A képviselő szerint

"mind sürgetőbbé válik, hogy ne csak a civil szervezetek és magánszemélyek vegyék ki részüket a környezetvédelemből, hanem a legmagasabb döntéshozói szinten is előtérbe kerüljenek végre az alapvető fenntarthatósági szempontok."

Felhívja rá a figyelmet, hogy nem hagyhatjuk, hogy csak azért mert valakinek pénze van kizsákmányolhassa és tönkre tehesse környezetét.

Kormányra kerülésük esetén bevezetnék a szennyező fizet elvet, segítenék a megújuló energiaforrások elterjedését, a környezeti nevelés súlyát pedig megnövelnék az oktatásban. Visszaállítanák a zöldhatóság tekintélyét, és növelnék a környezetvédelem kormányon belüli fontosságát.