Trump: összefüggés van a beszédem és a katari válság között

A radikális iszlamizmus ellen szónokolt.

"A legutóbbi közel-keleti utazásom alatt kijelentettem, hogy véget kell vetni a radikális iszlámizmus pénzelésének. A vezetők ujjal mutogattak Katarra. És nézzék!"

 - írta Donald Trump.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter viszont az egység megőrzésére szólította fel az öböl menti országokat, ezzel szemben az elnöki Twitter-üzenet inkább helyeselte a Katar elszigetelését célzó döntést. Katarban található a legnagyobb közel-keleti amerikai légitámaszpont, a térségért felelős amerikai parancsokság székhelye. A támaszpont kulcsfontosságú az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban, amelyet Szíriában és Irakban az Egyesült Államok vezetette nemzetközi szövetség folytat, s ez utóbbinak Katar is tagja.

Hétfő reggel óta nyolc ország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. Arra hivatkoztak, hogy Doha terroristákat támogat és beleavatkozik a belügyeikbe.

A Financial Times című brit üzleti napilap értesülései szerint Doha mintegy egymilliárd dollár (290 milliárd forint) összegű váltságdíjat fizetett áprilisban a katari királyi család 2015-ben Irakban elhurcolt tagjaiért. A londoni újság tudni véli, hogy a váltságdíj az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik szíriai fegyveres csoporthoz, valamint iráni biztonsági tisztségviselőkhöz folyt be.