Korrupciós pénzeit moshatja tisztára a kormány egy szabályozás mögé bújva

Orbán Viktor nincs tisztában az adószabályokkal és bízik a vagyonnyilatkozatokban.

Mint elmondta, a korrupció elleni küzdelemnek és az elszámoltatásnak, amit a Jobbik egyik legfontosabb feladatának tart, több eszköze is létezik, büntetőjogi, polgári jogi és adópolitikai.

A képviselő szerint az adóamnesztia szabályai nem szolgálják sem a köz javát, sem a költségvetés érdekeit. A hatályos adópolitikai szabályozások pedig csak tovább bélelik a korrupció melegágyát. 

Azok a személyek, akik a tavaly június 30-áig külföldi bankszámlán összegyűjtött ismeretlen, akár korrupciós eredetű pénzeiket, jövedelmeiket idén június 30-áig átutalják egy NAV által megjelölt bank banszámlaszámra, csupán 10 százalék személyi jövedelemadó megfizetésével eleget tesznek adófizetési kötelezettségüknek, és a hatóságok nem vizsgálják tovább a pénz eredetét.

Apáti azzal a gyanúval él, hogy ez a szabályozás a Fidesz holdudvara miatt került bevezetésre, így a miniszterelnöknek szegezte a kérdést:

"Ön, kormányának bármely tagja, országgyűlési képviselőik, hozzátartozói és közeli hozzátartozói körük rendelkezik-e külföldre menekített ingó vagy ingatlan vagyonnal?"

A képviselő szerint az ilyen jövedelmek tulajdonosait nem kedvezményes, hanem kiemelt mértékű adóval kellene sújtani.

A miniszterelnök viszontválaszában arra hivatkozott, hogy a parlament fogadta el a törvényt, ő maga nem tudja pontosan, hogy mi szerepel benne. Természetesen azt nem tette hozzá, hogy a Fidesz parlamenti többsége miatt, ha csak ők szavaznak meg egy terveztet, akkor az általában átmegy a Házon. 

Apáti viszontválaszában elszomorítónak találta, hogy a miniszterelnök állítólagosan nincs tisztában az adózási szabályokkal, ahogy azt is, hogy megkerülte a válaszadást, amivel csak tovább erősítette gyanúját, hogy a kormány köreiben lehetnek haszonélvezői ennek a szabályozásnak.

Felháborítja, hogy a fekete és szürke pénzek tulajdonosai kedvezményesen adóznak, míg az átlag magyar adófizetők jövedelmük 35 százalékát befizetik a költségvetésbe.

Orbán Viktor szerint a képviselőkre világos szabályok vonatkoznak, és a vagyonbevallásnak egyeznie kell a valósággal. Azt, hogy ez kinek a valósága, inkább ne firtassuk. Úgy tűnik, a miniszterelnökhöz nem jutottak el a vagyonnyilatkozatokból kimaradt házak, autók, jövedelmek hírei, amit erősen kétlek. Inkább feltételezném, hogy a színjáték ismét csak a közönségnek szól.

[video:https://youtu.be/7B4WMN86jJk]