2016-os dokumentumfilmben kötözködött a rendőrökkel az egyik londoni merénylő

Ismert figura volt, a szolgálatok bizonyítékokra vártak. Megkapták.

A dokumentumfilmből kivágott részleten az is látszik, hogy Butt társaival egy londoni parkban az iszlám szélsőségesekhez köthető fekete zászló mellett imádkozik. Khuram Buttról kiderült azóta, hogy az MI5 nevű brit titkosszolgálati elhárítóknak is célpontjában volt, de szokás szerint azért nem léptek fel ellene, mert nem voltak bizonyítékaik arra, hogy merényletre készülhet.

A 27 éves férfi pakisztáni születésű brit állampolgár volt, egyik társa, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkóinak és líbiainak vallotta magát. A harmadik támadó személyazonosságát nem hozták még nyilvánosságra, azonosítása jelenleg is zajlik.

A három terrorista szombaton késő este egy bérelt fehér Renault furgonnal felhajtott a London híd járdájára, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten meghaltak, 48-an megsérültek, 18 sérült állapota válságos.

A Scotland Yard hétfő este közölte, hogy az MI5 és a rendőrség jelenleg ötszáz aktív terrorellenes nyomozást folytat, és háromezer olyan embert figyel, akik valamilyen okból a terrorellenes hatóságok "érdeklődésére" tarthatnak számot. A rendőrség közölte azt is, hogy a biztonsági és hírszerző szolgálatok 2013 óta 18, a március 22-én Londonban elkövetett - a szombat estihez hasonló jellegű - gázolásos és késeléses merénylet óta öt terrortámadási tervet hiúsítottak meg.

A szombati merénylet után a rendőrség őrizetbe vett egy tucatnyi embert, de őket hétfő este vádemelés nélkül mind elengedték. A Scotland Yard bejelentése szerint tizenkét emberről - hét nőről és öt férfiről - van szó, a legfiatalabb 19, a legidősebb 60 éves volt.