Ha a Fideszen múlik, nem lesz nemzeti minimum a Trianon Emlékév

A jobbikos országgyűlési képviselő kedden napirend előtti felszólásában emelte ismét a parlament elé a párt által korábban benyújtott, a Fidesz-KDNP által viszont lesöpört Trianon Emlékévre vonatkozó határozatát. Szávay István ismét arra figyelmeztetett, hogy Romániában már most is gőzerővel készülnek 1918. december 1. évfordulójára, amikor a gyulafehérvári román nemzetgyűlés bejelentette a Nagy Egyesülést, teljes nemzeti szabadságot ígért az együtt élő népek számára.

De ez az ígéret még 99 évvel azután sem valósult meg, sőt!

"Látnunk kell, hogy a magyar közösségek helyzete továbbra is rendezetlen"

- utalt az ellenzéki honatya arra, hogy Szerbiában magyar tagozatokat szüntetne meg, Ukrajnában folyamatosak a provokációk, Szlovákiában továbbra sincsenek mindenhol magyar feliratok a vasútvonalakon, míg Erdélyben is nekikezdtek a kétnyelvű feliratok eltávolításának.

Szávay felszólalásában közölte, a Jobbik célja egy nemzeti minimum megkeresése a Trianon Emlékév és a külhoni magyarság kapcsán. "Határozzuk meg a közös felelősségünket!" - jelentette ki a politikus.

A kormány részéről Dömötör Csaba válaszolt: felsorolta az eddigi eredményeket, és hangsúlyozta, hogy a kormányzat kiemelt célja a nemzet határokon átívelő egyesítése.

S amikor már azt hittük, hogy ebből az következik, hogy az államtitkár kijelenti, beállnak a Trianon Emlékév mögé, Dömötör Csaba jobbikozásba kezdett, és még csak egy szóval sem emlékezett meg a nemzeti minimumként is értékelhető jobbikos kezdeményezésről.

Igaz, azt már lapunknak maga Lázár János is elismerte: a kormánypártok csak azért nem támogatták az emlékév ötletét, mert azt a Jobbik találta ki.