Az EU 2014 óta több milliárd eurót fizetett Törökországnak az uniós csatlakozás támogatására

Ezek szerint Ankara 2014 és 2016 között összesen 3,3 milliárd eurót kapott az uniós kasszából, ugyanakkor 625 millió eurót fizetett is Brüsszelnek, hogy részt vehessen különböző uniós programokban.

A Bild szerint ezzel Törökország az uniós források legnagyobb haszonélvezője a nem EU-tagállamok között. Emellett ezek a számadatok nem vették figyelembe azt a hatmilliárd eurót, amelyet Brüsszel a kétoldalú menekültügyi megállapodás értelmében fizet Ankarának.

Törökország 1987-ben adta be csatlakozási kérelmét, 1999 óta EU-tagjelöltnek számít, ám a tárgyalások csak 2005-ben indultak meg, és az elmúlt csaknem 12 évben nem sikerült jelentős haladást elérni. A 35 megvitatandó fejezet közül azóta is csak 16-ot sikerült megnyitni, s mindössze egyet tudtak lezárni. A tavaly júliusi törökországi sikertelen puccskísérletet követő tisztogatások miatt az EU decemberben úgy határozott, hogy nem nyit újabb csatlakozási tárgyalási fejezeteket Törökországgal. A török államfő ezt követően népszavazás kezdeményezését javasolta hazájában arról, hogy Törökország folytassa-e a csatlakozási tárgyalásokat.