Több százezer ember maradhat fizetés és szociális ellátás nélkül

Munkaerőhiány a Magyar Államkincstárnál.

A HVG írja, hogy rendszerszintű hibák vannak a Magyar Államkincstár működésében, ahol alacsony fizetésért, rendszeresen túlórázva dolgoztatják az embereket, hogy több százezer ember időben kaphasson jövedelmet és szociális támogatást. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete sztrájkot helyezett kilátásba, de szeretnének megegyezni a kormánnyal. A közszolgálat több területén is egyre kevesebb a dolgozó, egyre rosszabbak a körülmények. Egy államkincstári munkatárs úgy fogalmazott, hogy olyan sok embert csábítanak át a magánszférába, hogy akik maradtak, keményen kell küzdeniük azért, hogy ne érezzék az emberek a saját bőrükön, hogy mekkora a baj. Nagyjából 900 ezer, állami, önkormányzati, egyházi intézménynél dolgozó ember bérszámfejtését végzik ők, emellett felelősek a szociális támogatásokért, valamint az ápolási díjakért is. Az EU-s források kifizetését is ők intézik, de még az állampapírok forgalmazása is a hatáskörükbe tartozik.

Minden nap túlóra

A dolgozók zöme nagyjából minden nap túlórát vállal, a legtöbben a garantált bérminimumot, tehát nettó 107 ezer forintot vihetnek haza. Így egyre többen eveznek át a magánszférába vagy külföldre. Boros Péterné, a szakszervezet elnöke elmondta, hogy 610 ezer állami munkavállaló közül nagyjából 200 ezernek a fizetését az előző évtizedben emelték utoljára. Szinte lehetetlen valakit meggyőzni arról, hogy miért érdemes az állami szférában dolgozni.

A szakszervezet azt kéri a kormánytól, hogy azok az alkalmazottak, akik idén nem kapnak béremelést, valamint központi bérintézkedés és életpályatörvény hatálya alá sem tartoznak, már idén kapjanak legalább 25%-os bérkiegészítést, három év alatt pedig másfélszeresére nőjön a fizetésük.

Reagált az Államkincstár is

Szerintük az alapfeladatok ellátása egyáltalán nincs veszélyben, ahogy a bérszámfejtés sem. Ennek ellenére nyitottak arra, hogy egyeztessenek a munkavállalókkal. Lázár János szerint sem a minisztériumoknál, sem az államkincstárnál nem lehet sztrájkolni, a szakszervezet szerint törvényesen lehetséges.