2017. 06. 07. 16:17
MTI nyomán

Most akkor tollas vagy pikkelyes volt a T-rex?

Komoly vita kezd kialakulni arról, hogy a Tyrannosaurus rex bőre tollas vagy pikkelyes volt. Nehéz kérdés, mert tollazat nagyon ritkán marad meg fosszíliában.

Korábban az volt az elfogadott tézis és a megszokott T-rex ábrázolás, hogy ez egy pikkelyes hátú óriási zsarnokgyík volt. Később aztán kiderült, hogy minden bizonnyal inkább tollazat borította testének egy részét.

Most ausztrál kutatók azt állítják, hogy egy megkövesedett montanai maradvány bizonyítja, hogy a korai dinó-kutatóknak volt igazuk, tehát a modern hüllőkéhez hasonló pikkelyek boríthatták a Tyrannosaurus bőrét.

Korábban azonosítottak primitív tollazattal rendelkező fosszíliákat is, ebből arra következtettek, hogy a legendás dinoszaurusz is ilyen volt. Bonyolítja a helyzetet, hogy az is előfordulhat, hogy a T-rex és rokonai ha tollasak is voltak, elveszthették azt, mert már nem volt szükség hőszigetelésre.

Steve Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa kifejtette, hogy

„Óriási szerencse kell ahhoz, hogy a tollazat megmaradjon a fosszíliában. Tehát az, hogy nem látjuk, még nem jelenti, hogy soha nem is volt ott. Szerintem még nem kellene elvetni a hatalmas pelyhes T-rex gondolatát.”